„Klubrádió
Reggeli gyors

Pusztai Erzsébet: Korai volt a védettségi igazolványok kiadása

7/05/2021 11:52

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Azzal, hogy a védettségi igazolványt már az első oltást követően kiküldik, sokakban erősítik azt a hitet, hogy ők már védettek. Pusztai Erzsébet szerint ez elhamarkodott lépés volt. Az infektológus sokkal fontosabbnak tartja, hogy az oltópontokon is lehessen regisztrálni, és vidéken is legyen megoldott a vakcináció.

2021. május 07. Reggeli gyors - részlet 21.05.07. Pusztai Erzsébet
07:48
00:00

Sokan nem veszik fel a koronavírus elleni vakcina második adagját. Pusztai Erzsébet infektológus, belgyógyász szakorvos szerint nagyon súlyos hibát követett el a kormány azzal, hogy már az első oltás után megkezdte az védettségi igazolások postázását. Az emberek így azt érezhetik, hogy már az első oltást követően védetté váltak.

A szakember úgy véli, sokkal fontosabb lett volna, hogy minden emberhez a lehető legközelebb hozzák az oltás lehetőségét. Nagyon sokan nem akarnak központilag regisztrálni és vannak akik nem is tudnak, ezt az akadályt sürgősen meg kell szüntetni. Az oltópontokon lehessen időpontot foglalni, vidékre oltóbuszokat küldeni.

Koronavírus - Oltás az Olajág Otthonban
 
Covid védőoltásFotó: Máthé Zoltán / MTI
 

Hangsúlyozta, vannak bizonyos egyéni esetek, amikor valóban meg kell fontolni, hogy beadják-e a második dózist. A koronavírus fertőzést követően előfordulhatnak olyan szövődmények is amelyeket utókezelni kell. Az egészségügyben sokáig ezeket nem vették komolyan. A védettséget igazoló igazolványt bármennyire lehet érvéntalaníteni, ha valaki nem adatja be magának a másodikdózist, Pusztai szerint korai akció volt. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Pusztai Erzsébettel
2021.05.07., péntek 8:13
Riporter: Szénási Sándor