„Köszönjük,
Reggeli gyors

Komáromi: A telemedicina megfelelő rendszerrel működhet

28/05/2024 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Bevizsgált és hitelesített, elérhető árú eszközökkel működhetne a telemedicina módszere, vagyis hogy az interneten közölt egészségügyi mért adatok alapján határozzák meg a beteg kezelését – véli Komáromi Zoltán, a DK egészségpolitikusa. Emellett a hiányzó háziorvosi praxisok pótlásáig telemedicinálisan is lehetne átmenetileg gondozni a betegeket.

2024. május 28. Reggeli gyors - részlet 24.05.28. Komáromi Zoltán
10:51
00:00

Magyarországon még mindig nagyon alacsony a telemedicina aránya, pedig életeket menthetne, és kórházakat tehermentesíthetne a megoldás, mondta a Digital Health Essential konferencián dr. Duray Gábor, a Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház Kardiológiai osztályának osztályvezető főorvosa. Külföldről, főleg Németországból és az Egyesült Államokból vannak kutatási eredmények arra, hogy ez tud jól működni, valamiért azonban itthon egyelőre gyerekcipőben jár a technológia – írta a Telex a fogalmat is elmagyarázva: a telemedicina egy olyan gyűjtőfogalom, amely magában foglal minden távközléssel direkt módon támogatott egészségügyi gyógyító és diagnosztikai tevékenységet.

A módszer annak ellenére nem terjed igazán Magyarországon, hogy annak minden technikai feltétele adott.

"Mindig kettőn áll a vásár. Az egyik dolog az, hogy a betegek hozzájutnak-e olyan készülékekhez, amelyek valóban valid adatokat szolgáltatnak az adott beteg állapotáról. Ha igen, a beteg maga tudja ellenőrizni bizonyos paramétereit, és ezeket az adatokat interneten keresztül el tudja küldeni a háziorvosának. Ezután következhet a konzultáció." – mondta a Reggeli gyors keddi adásában az évtizedekig háziorvosként praktizáló Komáromi Zoltán, hozzátéve, ehhez bevizsgált, hitelesített készülékek elengedhetetlenek. A DK országgyűlési képviselője szerint ezek ugyanúgy működnek, mint az orvosi műszerek, meghatározott időnként karbantartást, kalibrációt igényelnek, és nem olcsók.

Hangsúlyozta, az olyan készülékeknél, amelyek olcsók, és azt ígérik, hogy részletes adatokat szolgáltatnak komolyabb minta (vér)vétel nélkül, mindig gyanakodni kell. "Ezek nagy része nagyon gagyi", és ezért az orvosnak is nagyon oda kell figyelni, mennyire veszik komolyan az ilyen eszközök szolgáltatta adatokat.

Az ötlet megfelelően kidolgozva nagyon is hasznos lehet, telemedicinás rendszer segíthet olyan helyeken, ahol nincs háziorvos. Hangsúlyozta azonban, hogy a háziorvosok hiányát, a hiány okozta problémát nem oldja meg. Egy zavart elhárít, de a probléma továbbra is fennáll.

A beszélgetés további részében azt mutatta be Komáromi, hogyan lehetne például a szívrohamon átesett és sikeresen megmentett betegek adatait lekövetni ellenőrizni a telemedicina módszerrel, amellyel a későbbi infarktusok is megelőzhetők lehetnek.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Komáromi Zoltánnal
2024.04.05.28., kedd 7:35
Riporter: Dési János