„Köszönjük,
Reggeli gyors

Kiss: A Bennu mintáival 4,5 milliárd évet utazhatunk viszza az időben

25/09/2023 12:34

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Négymilliárd kilométert utazott az OSIRIS-REx a Bennura, a gyűjtött minták vizsgálatával 4,5 milliárd évet is képesek leszünk visszanézni az időben" – véli Kiss László csillagász.

2023. szeptember 25. Reggeli gyors - részlet 23.09.25. Kiss László
07:45
00:00

Vasárnap vissaztért a Földre hétéves küldetéséről az OSIRIS-REx kapszula, rakterében minden korábbinál több mintával. Az űrszonda sikerrel teljesítette küldetése utolsó kulcsfontosságú feladatát: a megfelelő pillanatban leválasztotta a légkörünkön keresztül a felszínre jutó leszálló modult, amely a Bennu kisbolygóról hozta haza a mintát.

"Két év után 2018-ban érkezett meg a Bennu nevű kisbolygóhoz, amiről azt kell tudni, hogy leginkább egy vombat székletre hasonlít, megközelítőleg kocka alakú" – mondta a Reggeli gyors hétfői adásában Kiss László csillagász. A HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat (korábbi nevén ELKH) Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója hozzátette, olyan fél kilométer átmérőjű kisbolygóról van szó, amely a Föld pályáját kétszer is metszi. A csillagászok Apollo típusú kisbolygónak nevezik. Az Apollo-család tagjai a Földnél jobban megközelítik a Napot, így pályájuk keresztezheti a földpályát.

Igyekezettt mindenkit megnyugtatni, egy esetleges ütközés lehetősége minimális, és a közeli jövőben nem is közelít meg minket. Becslések szerint egy ütközés esélye 1:1750 "valamikor 160 év múlva".

Pályaíve mellett azért is érdekes, mert a Bennu az általunk ismert élet kialakulásához szükséges szénben és esetlegesen szerves anyagokban gazdag. Ez egyfajta időutazás. 4 milliárd kilométert utazott a szonda és 250 gramm mintát gyűjtött össze. "az elképzelés pedig az, hogy a minták vizsgálatával 4,5 milliárd évet is képesek leszünk visszanézni az időben" – foglalta össze Kiss. A mintákat nitrogénnel izolálják, mert a gáz kiválóan alkalmas szigetelő.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Kiss Lászlóval
2023.09.25., hétfő 8:33
Riporter: Szénási Sándor