„Klubrádió
Reggeli gyors

"Az űridőjárás jele a sarki fény"

28/04/2023 10:32

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nem szokatlan jelenség a sarki fény hazánkban. Egyfelől az északi sarkkör légtere 100-120 kilométeres magassban látható Magyaraországról is, másfelől 11 évente erős a naptevékenység, ilyenkor sűrűsödnek a napkitörések – mondta Kiss László csillagász.

2023. április 28. Reggeli gyors - részlet 23.04.28. Kiss László
09:12
00:00

Miért lett hirtelen ilyen gyakori a sarki fény Magyarországon, miközben tavaly március előtt utoljára 2015 decemberében jelent meg itt? – tette fel a kérdést a Telex. A portál megjegyezte, hogy tavaly március óta ez volt a negyedik alkalom, hogy Magyarországon is megfigyelhető az égi jelenség.

"A nagyobb napkitörések során kilökődő főleg protonokból, elektronokból és héliumból álló anyagcsomók érik el a Földet. Bolygónk mágneses tere mozgásra kényszeríti a töltött részecskéket, amelyek a pólusok (esetünkben a sarkkörök) felé haladnak így. A légkörbe 100-120 kilométeres magasságban becsapódva játszódik le a fényjelenség" – mondta a Reggeli gyors pénteki adásában Kiss László csillagász. A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója, hozzátette, nem szokatlan jelenség ez hazánkban. Egyfelől az északi sarkkör 100-120 kilométeres magasságú légtere látható Magyaraországról is, másfelől 11 évente erős a naptevékenység, ilyenkor sűrűsödnek a napkitörések. És mivel a Holdat célzó Artemis emberes programot 2024-ben tervezik, ez azért fontos, hogy a az űrben a közvetlen sugárzásra fel kell készülni.

Sarki fény
 
 Pilisszentkereszt, 2015. március 18. Sarki fény Fotó: MTI/Mohai Balázs
 

A legújabb csillagászati hírekre mélyebben csak azért nem tudott bővebben reflektálni, mert mint mondta: "Ilyenkor, reggel még csak a közéleti híreket olvasom, hogy a vérnyomásomat megfelelő szintre hozzam".

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Kiss Lászlóval
2023.04.28., péntek 7:42
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert