„Klubrádió
Reggeli gyors

Kiss: Az összes politikust kiküldeném az űrbe

8/03/2023 12:02

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Már csak azért is kiküldené a politikusokat az űrbe Kiss László csillagász, hogy lássák, milyen apró és sérülékeny bolygón élünk.

2023. március 08. Reggeli gyors - részlet 23.03.08. Kiss László
09:04
00:00

Kedden mutatták be a külügyminisztériumban azt a négy űrhajósjelöltet, akik közül kikerül az az ember, aki 2024–25 fordulóján harmincnapos űrutazásra indul a Nemzetközi Űrállomásra. A négy jelölt: Kapu Tibor fejlesztőmérnök, Cserényi Gyula villamosmérnök, Szakály András tervezőmérnök és dr. Schlégl Ádám ortopéd sebész.

Bemutatták Magyarország hivatásos űrhajós állományát
 
A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Schlégl Ádám, Cserényi Gyula, Kapu Tibor és Szakály András (b-j) űrhajósjelöltek a HUNOR - Magyar Űrhajós Program sajtótájékoztatóján 2023. március 7-én. A négy jelölt közül egy valaki közel egy hónapos küldetésen vesz majd részt, döntően magyar fejlesztésű tudományos kísérleteket fog végrehajtani a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. Fotó: MTI/KKM
 

A Hunor programba több mint 240 érvényes jelentkezés érkezett, ezeket az ESA, a NASA, az ISS és az Axiom Space követelményei szerint vizsgálták, mélytengeri archeológus, asztrofizikus, biokémikus, közgazdász, közlekedésmérnök, vadász és közforgalmi pilóta, jogász, orvos és filozófus is volt a jelentkezők között.

"Abban bízunk, hogy amikor elköltünk 99 millió dollárt, az Axiom Space-szel való közös üzlet részeként, akkor a kiválasztott űrhajós magyar cégeknek végez majd kutatásokat" – mondta a Reggeli gyors szerdai adásában Kiss László csillagász. A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója példaként emelte ki a gyógyszereket. A többi között azt, hogy lebomlik-e az a hatóanyag, amely nélkül a gyógyszer adott esetben méreggé válhat.

"Az országimázsnak külföldön és belföldön egyaránt jót tesz az hogy ismét magyar űrhajós jut ki az űrbe" – mondta a csillagász.

Hozzátette, örömmel tölti el a gondolat, hogy elmondhatja a fiataloknak, és a gyerekeknek, hogy ha akarnak egy nap kijuthatnak a világűrbe. Azt is megjegyezte, hogy az összes politikust is kiküldené egy ilyen útra, hogy legalább lássák, milyen törékeny, sérülékeny bolygón élünk, és hogy legalább szkafanderen keresztül érezzék, milyen hatalmas hely az univerzum.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Kiss Lászlóval
2023.03.08., szerda 7:40
Riporter: Para-Kovács Imre