„Klubrádió
Reggeli gyors

Kiss László: A hadsereg mindig lecsap az olcsó játékszerekre

14/02/2023 11:43

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A magaslégköri, a világűrt is elérő ballonok azért szaporodhatnak el, mert ez a technológia egyre olcsóbban hozzáférhetővé válik, érthető, ha a katonai felderítés is lecsap erre a játékszerre – foglalta össze véleményét a kilőtt kínai kémballonokkal kapcsolatban Kiss László. A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója bízik abban, hogy a magaslégköri ballobnok esetében is kialakul egy megfelelő szabályozás.

2023. február 14. Reggeli gyors - részlet 23.02.14. Kiss László
11:53
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, az amerikai légierő egy f22-es vadászgépe a dél-karolinai Myrtle Beach közelében, már az Atlanti-óceán fölött végre lelőtte azt a kémballont, amely az Alaszkához tartozó Aleut-szigeteket és Kanadát érintve Montana fölött lépett be az amerikai légtérbe. Vagyis pont ott, ahol az amerikai interkontinentális csapásmérő rakétaerők silói vannak.

Ezt követően az amerikai védelmi miniszter Lloyd Austin közleményt adott ki, amely szerint a kilőtt objektum nem földön kívüli eredetű. Ez már csak azért is valószínű volt, mert Austin korábban kínai kollégájával próbált – eredménytelenül – kapcsolatba lépni, az ilyen ügyek tisztázására fenntartott forró dróton.

"Engem is csak geopolitikai értelemben aggaszt a kémballonok esete" – mondta a Reggeli gyorsban Kiss László csillagász. A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója arra is kitért, hogy a magaslégköri, a világűrt is elérő ballonok azért szaporodhatnak el, mert ez a technológia egyre olcsóbban hozzáférhetővé válik. Így aztán nemcsak a világ nagyhatalmai – mint jelen esetben Kína – hanem akár tudományos kísérletek céljából is egyre inkább elterjednek.

Magyar magánszemélyek is küldtek már fel minatűr szondákat ballonon.

Érthető, hogy a katonai felderítés is lecsapott az olcsó "játékszerre". Kiss őszintén reméli, hogy nem arra tartanak a dolgok, hogy ha meglátunk valamit a levegőben, azelőtt lövünk, hogy pontosan meghatároznánk, mi is az. "A világ most sem biztonságos hely, X számú háború dúl a Földön, ahol X nagyobb, mint 1. Nem hiszem, ha ilyen vadnyugati világ alakulna ki körülöttünk" – foglalta össze véleményét.

Hozzátette, szerencsére a légibiztonság érdekében az országok hajlandók szabályozásokat bevezetni. A légiforgalom biztonsága érdekében nagyon szigorú szabályokat vezettek be eddig is, amelyeket a technológia fejlődésével újabb és újabb pontokkal szabályokkal egészítenek ki. "A rendszer szabályozó és önszabályozó."

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Reggeli gyors/interjú Kiss Lászlóval
2023.02.14., kedd 8:35
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János