„Klubrádió
A lényeg

Pekingben nem vették fel a telefont a kémballon miatt

10/02/2023 17:06

| Szerző: Klubrádió

Így az amerikai védelmi miniszter nem tudta megkérdezni kínai kollégájától, mit keresett egy – kémkedésre kiválóan használható – ballon az Egyesült Államok légterében.

Lloyd Austin, az amerikai védelmi miniszter hiába próbált beszélni kínai partnerével – írja a 444. Austin azután csörgette meg a forró dróton Pekinget, hogy az amerikai légierő egy f22-es vadászgépe a dél-karolinai Myrtle Beach közelében, már az Atlanti-óceán fölött végre lelőtte azt a kémballont, amely az Alaszkához tartozó Aleut-szigeteket és Kanadát érintve Montana fölött lépett be az amerikai légtérbe. Vagyis pont ott, ahol az amerikai interkontinentális csapásmérő rakétaerők silói vannak.

A kínai álláspont szerint egy, a pályájáról lesodródott meteorológiai ballonról van szó, de az amerikai vezetés szerint egyértelműen kémkedésre használt eszközről van szó.

Érthető, ha Austin kapcsolatba akart lépni, kínai kollégájával, hogy megtudja, mit keresett egy ilyen objektum az Egyesült Államok légterében. A telefon azonban hiába csengett, senki nem vette fel. 

Az amerikai védelmi miniszter Dél-Koreában
 
Lloyd Austin
 
Fotó: MTI/EPA POOL/Dzson Hon Kjun
 

Az AP szerint a kínai reakció nem számít szokatlannak, az amerikai hadvezetés évtizedek óta szenved attól, hogy hasonló krízishelyzetekben képtelenség kapcsolatba lépni a kínaiakkal. Márpedig az ilyen forró drótoknak pont az volna a lényege, hogy hasonló kritikus helyzetekben gyorsan, élő szóban tisztázhassák a helyzetet, vagy legalább megismerhessék a másik szándékait. Ennek hiánya az amerikaiak szerint könnyen olyan félreértésekhez vezethet, amelyek további eszkalációhoz, így egy kisebb incidensből is veszélyes méretű konfliktus alakulhat ki.