„Támogassa
A lényeg

Íme a négy magyar űrhajósjelölt

7/03/2023 14:12

| Szerző: Klubrádió

Közülük kerül ki az az ember, aki 2024–25 fordulóján harmincnapos űrutazásra indul a Nemzetközi Űrállomásra.

Bemutatták a külügyminisztériumban azt a négy űrhajósjelöltet, akik közül kikerül az az ember, aki 2024–25 fordulóján harmincnapos űrutazásra indul a Nemzetközi Űrállomásra. A négy jelölt: Kapu Tibor fejlesztőmérnök, Cserényi Gyula villamosmérnök, Szakály András tervezőmérnök és dr. Schlégl Ádám ortopéd sebész – írta az ATV.

Bemutatták Magyarország hivatásos űrhajós állományát
 
 Schlégl Ádám, Cserényi Gyula, Kapu Tibor és Szakály András (b-j) űrhajósjelöltek a HUNOR - Magyar Űrhajós Program sajtótájékoztatóján 2023. március 7-én. Fotó: MTI/KKM
 

Korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be, hogy négyre szűkült a magyar űrhajósjelöltek listája, őket 240 ember közül választották ki, akik különböző teszteken és vizsgálatokon estek át az Európai Űrügynökségnél, a Semmelweis Egyetemen és a Magyar Energiatudományi Intézetben.

A válogatási procedúra után nyolcan maradtak, őket a Magyar Honvédség kecskeméti repülőbázisán tesztelték tovább vadászpilóták segítségével. Ennek eredményeként szűkítette le a szakértői testület a listát a fenti négy emberre.