„Köszönjük,
Reggeli gyors

"A magyar űrhajós nyomába eredhet a Szaturnusz hatszöge rejtélyének"

18/08/2023 10:38

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Víztömeg űrbéli forgatásával igyekeznek megfejteni a Szaturnusz hatszögének rejtélyét az ELTE Fizikai Intézet Kármán Laboratóriumának kísérletében, amelyhez a szükséges eszközt a magyar űrhajós vihet fel 2024-25-ben, Vincze Miklós űrkutató beszélt a kísérletről.

2023. augusztus 18. Reggeli gyors-részlet (2023.08.18 Vincze Miklós csillagász)
06:43
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, márciusban mutatták be a külügyminisztériumban azt a négy űrhajósjelöltet, akik közül kikerül az az ember, aki 2024–25 fordulóján harmincnapos űrutazásra indul a Nemzetközi Űrállomásra. Kiss László, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója akkor már utalt arra, hogy a kiválasztott magyar űrhajós végez majd kísérleteket az ISS-en.

A Szaturnusz északi sarkvidékét, különleges, hatszög alakú felhőképződmény fogja közre, amelyet a Voyager űrszondák fedeztek fel az 1980-as években. A több mint 30 ezer kilométer átmérőjű képződmény körül 480 km/h szelek fújnak.

"Úgy néz ki, hogy a magyar űrhajós felviheti a kis kísérletünket a Nemzetközi Űrállomásra!" – írja Facebook-posztjában Vincze Miklós fizikus, űrkuató. A klímakutató, az ELKH–ELTE Elméleti Fizikai Kutatócsoport tudományos főmunkatársa a Reggeli gyors pénteki adásában elmondta, a kísérlet lényeg megfejteni a Szaturnusz hatszögének rejtélyét.

A kutató kifejtette, az objektum azért érdekes, mert a természetben azt várná az ember, hogy az ilyen méretű gázalakzatok körkörös formát vesznek fel. Hozzátette, bár az ember hajlamos mesterséges erdetre gondolni, a természet tele van hatszögekkel, elég csak a méhkaptárakra, vagy a bazaltorgonákra gondolni. "A Szaturnusz hatszöge azonban gigantikus, egy oldala nagyobb, mint a Föld átmérője" – tette hozzá. Megjegyezte ugyanilyen alakzat nem figyelhető meg a bolygó déli sarkvidékén.

A ELTE Fizikai Intézet Kármán Laboratóriumában – amelynek vezetője Vincze – forgó áramlási kísérleteket végeznek, bolygólégköröket modellezve. Vannak azonban olyan kísérletek, amelyeket a Földön nem lehet elvégezni. A kutatók úgy vélekednek, hogy a hexagon megértéséhez vízfelszínt kell megfelelően megforgatni, amit a Föld gravitációja "széttrollkodna". Az űrben a víz gömb alakot vesz fel. A feladat pedig az, hogy ezt a tömeget úgy forgassuk meg, hogy az egyenlítői forgási sebesség más legyen, mint a sarkköri fogási sebesség. Úgy vélik, ilyen mozgás mellett kialakulhatnak sokszöges örvények.

Ezt a kísérletet végezheti el a magyar űrhajós a vele utazó, "teniszlabdányi" eszközzel.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Vincze Miklóssal
2023.08.18., péntek 8:54
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert