„Támogassa
A lényeg

Inkább csak űrturista lesz a magyar asztronauta

18/04/2023 10:00

| Szerző: Klubrádió

Magyarország többet, 100 millió dollárt költ egy asztronauta űrbe juttatására, mint amennyivel hozzájárul az Európai Űrügynökség működéséhez.

Magyarország többet, 100 millió dollárt költ egy asztronauta űrbe juttatására, mint amennyivel hozzájárul az Európai Űrügynökség működéséhez – írja a hvg.hu

Ahogy arről a Klubrádió is beszámolt, a külügyminisztériumban mutatták be azt a négy űrhajósjelöltet, akik közül kikerül az az ember, aki 2024–25 fordulóján harmincnapos űrutazásra indul a Nemzetközi Űrállomásra.

A lap leírta, hogy az Axiom Space harmadik missziójának tagja lehet a magyar jelölt. 

Az első misszió (Ax-1) a SpaceX Crew Dragon űrhajójával vitt föl négy embert az ISS-re, a parancsnokon kívül fejenként 55 millió dollárért. A tervek szerint idén májusban induló Ax-2 szintén Crew Dragon űrhajóval visz négy embert az ISS-re. Köztük lesz John Shoffner befektető, autóversenyző, pilóta, valamint két szaúdi űrhajós.

A magyar asztronauta az Ax-3-on kaphat helyet, valószínűleg az első török űrhajós oldalán. Az Axiom leszerződött az Egyesült Arab Emírségekkel is, sőt olyan együttműködési megállapodást írtak alá, mint Magyarországgal. Ám az ő űrhajósuk nem az Ax-3-on kap helyet, hanem a NASA Crew-6 missziójával ment az ISS-re március elején, ahol a tervek szerint őszig tartózkodik majd.

Arra, hogy az Axiommal küldjön embert az űrbe, Magyarország 100 millió dollárt szán. Többet, mint amennyivel hozzájárul az Európai Űrügynökség (ESA) működéséhez.