„Klubrádió
Reggeli gyors

Kincs, ami nincs

4/12/2022 16:56

| Szerző: M. Dénes Tamás/Klubrádió

A szurkolókkal kapcsolatban a katari világbajnokság szervezői ugyanazt gondolták, mint amit magáról az egész vb-ről is: ez egy olyan kincs, ami nekünk nincs, ergo megvesszük. És pontosan ez is történt - állítja M. Dénes Tamás Zenés sporthíreiben.

2022. december 02. Reggeli gyors-részlet (2022.12.02. Zenés sporthírek M. Dénes Tamással)
03:02
00:00
A Kincs, ami nincs című film zenéjét hallják, mivel most egy olyan kincsről szeretnék beszélni önöknek, ami Katarban, a labdarúgó világbajnokság helyszínén nincsen: a szurkolókról van szó.

Katar ugyanis úgy gondolta, hogy ha nincsen keménymag a szurkolók között, akkor ők majd vesznek egyet. Kiderült, hogy bérszurkolók drukkolnak a katari keménymagnak fenntartott szektorból, akiknek a jó része nem is katari, hanem libanoni vendégmunkás. Mindezt a New York Times riportja fedte fel, interjút közölve az egyik bérszurkolóval. Igen feltűnő, hogy miközben egyetlen katari bajnoki mérkőzésen sincs szervezett szurkolás, tehát semmiféle keménymag, ultrák, satöbbi, addig a világbajnokságon katari színekbe öltözött egyenpólós fiatalemberek biztatják jelentős hangerővel, az európai stadionokból jól ismert rigmusokkal a hazai csapatot. Azaz csak bíztatták, ugyanis Katar már 1-7-es gólkülönbséggel kiesett.

Egyébként elég ideális foglalkozásnak képzelem el, hogy az ember csak felveszi a fizetését, besétál a stadionba, ott szurkol egy kicsit – ugyan nem a saját csapatának, hanem a másiknak –, majd aztán hazamegy. És eközben még egy meccset is látott.

Szóval már csak azért sem lehetnek ultrái a katari kluboknak vagy a válogatottnak, mert az ultrák rendszerint a rendszerrel szemben határozzák meg magukat. Ez pedig Katarban tilos, nem tolerálná ezt a rendszer. Már Koreában is vicces volt, amikor a hazai drukkerek 2002-ben megpróbálták európai módra szurkolni, egy Korea Team Fighting molinó előtt, de azért bérszurkolóik nekik sem voltak, ezt az új színfoltot a katari vb hozta el.

Maradva a kincseknél, úgy tűnt, nagy kincsre bukkant a FIFA a videóbíróval, de Németországot gyakorlatilag ezzel a technikával ejtették ki a világbajnokságról. Spanyolország ellen ugyanis a japánok második gólja előtti beadás az alapvonalon túlról érkezett, vagyis érvényteleníteni kellett volna Tanaka gólját. Valószínűleg sokat fognak még beszélni erről.

A francia Stephanie Frappart személyében első ízben vezetett női játékvezető egy férfi világbajnoki mérkőzést, a Németország – Costa Rica találkozót. Frappart segítői a brazil Neuza Back, valamint a mexikói Karen Díaz Medina voltak. Érdekes paradoxon, hogy mindez a nem éppen a női egyenjogúságról híres Katarban történt.

M. Dénes Tamás zenés sporthírei a 2022. december 2-i Reggeli gyorsban hangzottak el.