„Klubrádió
Esti gyors

Kikötözték, megfulladt a beteg

9/04/2019 09:51

| Szerző: Klubrádió

A rendőrség egyelőre nem gyanakszik bűncselekményre. Pedig a törvény előírja, hogy a mozgásában, szabadságában korlátozott betegre különösen oda kell figyelni.

2019. április 08. Esti gyors - részlet 19.04.08.
04:49
00:00

Létszámhiány. Valószínűleg ez okozta egy budapesti pszichiátrián az egyik beteg halálát, akit kikötöztek. Szabadulni igyekezhetett, a feje rácsok közé szorult és megfulladt.

Asbóth Márton, a TASZ magánszféra projektjének vezetője elmondta, hogy a beteg ágyhoz kötését szigorúan szabályozza az egészségügyi törvény. Pontosan lehet tudni, hogy ezt milyen esetben lehet alkalmazni és mennyi ideig. Nagyon fontos, hogy a betegnek szem előtt kell lennie, tehát az ápolónak, az orvosnak meghatározott időközönként ellenőriznie kell, hogy nincs-e baj. Ily módon tehát a létszámhiány, amellyel küzd az egészségügy és főleg a pszichiátriai osztályok, nem magyarázat, hiszen a kikötözött páciensre ugyanúgy figyelni kell, mint bármelyik másikra. Az is előírás, hogy a lehető legkorszerűbb eszközöket kell használni, nem pedig lepedőt, vagy pizsamát.

Ami a létszámhiányt illeti: Asbóth Márton szerint ezt nem lehet pontosan felmérni, mert az intézmények mesterfokon űzik a papírmunkát, amivel részben el is tudják fedni a valós helyzetet.

Azt furcsának tartja, hogy a rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a halálesetet, úgy tűnik fel sem merül bűncselekmény gyanúja, ami pedig nagyon is lehetséges.

Pikó András interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg.