„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Kevin Smith szerint a világ

24/01/2021 10:05

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió legutóbbi adásában Kevin Smith rendező pályáját tekintettük át. A rajongóból lett rendező, most ismét a rajongó szerepére váltott.

2021. január 23. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2021. január 23., szombat 13:30)
27:04
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Mint igazi New Jersey-i srác a saját és barátai mindennapjait vitte vászonra első filmjében, a 27 ezer dollárból forgatott Shop-stopban, amelyért a Sundance Film Fesztiválon díjat nyert, valamint három kategóriában Cannes-ban is jelölték. Néhány különleges függetlenfilm, és pár későbbi rendezés után Kevin Smith manapság inkább másik szenvedélyének él: képregényekről, és filmekről beszélget azokkal, akikkel korábban együtt dolgozott. Erről a folyamatról és jelentősebb munkáiról beszélgettünk Hubai Gergellyel.

A filmtörténész elmondta, hogy a Shop-stop meglepő sikerét elsősorban annak köszönheti, hogy egy jól körül határolható, és addigra elég széleskörű közösséghez tudott szólni. A 90-es években jól teljesítő amerikai gazdaság kitermelte azt a fiatal korosztályt, amelynek tagjai, ha nem rendelkeztek valamiféle belső motivációval a sikerre, akkor is remekül eléldegéltek azzal, hogy például egy nulla bevételű üzletben lopták a napot. Az említett Shop-stop ezekről a fiatalokról szól. Persze a sikerhez nem csak a jókor jó időben kellett, hanem Smith jellegzetes mesélési módja, amely valahol az amatőr és a profi filmkészítés között helyezkedett el.

Ezt a hangvételt még elő tudta hívni a Shop showban is – mondta el Hubai Gergely, habár az már komolyabb körülmények között készült. Majd jött a Comic strip – Képtelen képregény, amely az addig legprofibb munkája lett. Még mindig egy olyan világot ábrázolt – a képregényesek vágyott és talán nem is annyira misztikus életét –, amely közel állt Smith érdeklődéséi köréhez, de itt már sokkal kiforrottabb a dramaturgia, a cselekményvezetés, és a színészi munka.

A Dogma amolyan megkoronázása volt az addigi pályának, amelyben még „egy” Alan Rickman is saját kedvéből vállalt szerepet, ráadásul Kevin Smith korábbi állandó színészei, Matt Damon és Ben Affleck – a Good Will Hunting sikere után – már mint szupersztárok tértek vissza.

Smith rendezői tevékenységében egyértelműen érezhető, ha nem is egy lejtmenet, de mindenesetre egy bizonyos fokú motiválatlanság. Az Apja lánya című romantikus drámával a Smith rajongók egyáltalán nem tudtak mit kezdeni, a későbbi súlytalan rendezéseitől pedig sokan már nem is várták el a korábbi színvonalat.

Kevin Smith azonban most mintha magára talált volna újra. Habár nem feltétlenül filmes. Inkább, mint amolyan hollywoodi bennfentes keresi a kenyerét. Hubai Gergely elmondta, a filmek helyett podcastokat, interjúkat készít azokkal, akiket sztárol, és olyan témákról – mint például a képregények – amelyek még mindig a szíve közepén helyezkednek el.

Hangosfilm – szélesvásznú verzió
2021. január 23. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes