„Klubrádió
Esti gyors

Képviselők erkölcsi nélkül

17/09/2019 19:09

| Szerző: Klubrádió

Ma komoly korrupciós vádak, sőt bírósági ítélet ellenére is lehet valaki képviselő, vagy polgármester. Egyelőre nem akarnak változtatni a szabályokon a törvényalkotók.

2019. szeptember 17. Esti gyors - részlet 19.09.17. Fleck Zoltán
05:53
00:00

Már nagyon sok helyen kérnek erkölcsi bizonyítványt a munkavállalóktól, azonban képviselő, polgármester ilyen igazolás nélkül is lehet valaki. Egy esetben nem, ha eltiltották a közügyek gyakorlásától. Fleck Zoltán jogszociológus mondta el az Esti gyorsban, hogy miért ilyen a magyar szabályozás.

A lényeg, hogy az állam ne tudjon visszaélni a hatalmával, az eszközrendszerével, vagyis ne tudja megakadályozni például egy vádemeléssel, hogy az ellenzék működhessen, bekapcsolódhasson a politikai életbe. A közelmúltban felmerült, hogy legalább erkölcsi bizonyítványt kérjenek a képviselő- , vagy polgármester-jelöltektől, de ebből a tervből nem lett semmi.

Fleck Zoltán szerint ott, ahol magas szintű a politikai kultúra, teljesen helyénvaló lenne egy olyan szabályozás, ami Magyarországon van, hiszen az emberek meg tudják ítélni, hogy kivel van dolguk. Egyébként ez helyi szinten, kisebb településeken nálunk is működik. A választók ismerik a jelöltek előéletét, és az alapján tudják eldönteni, kire adják a voksukat.

Ha a jelenlegi szabályokon változtatni akarnak, akkor az országgyűlési képviselők mentelmi jogával is foglalkozni kellene, ám ez valószínűleg nem érdekük. Tehát minden marad a régiben.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Esti gyors
2019.09.17. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti Iván