„Klubrádió
Vesztegzár - veletek vagyunk!

Kengurumama a koraszülöttekért

1/06/2020 01:24

| Szerző: Klubrádió

Hazánk koraszülött-ellátása még mindig elmaradott európai mércével. A „kengurumama” nap mint nap harcol a pici súllyal, gyengén érkező gyerekek egészségéért, az ellátási feltételek javításért.

2024. április 27.
00:00
00:00

Ismerősei általában csak „Kengurumamának” nevezik Schill Beáta koraszülöttgyógyászt, aki folyamatosan azon dolgozik, hogy a koraszülötteknek mind nagyobb esélye legyen az életben maradásra, és az egészséges életre.

Schill Beáta 2001 óta terjeszti az úgynevezett kengurumódszert, amit hazánkban elsőként kezdeményezett. Ennek lényege, hogy a koraszülöttet világrajövetele után közvetlenül szülei mellkasára fektetik. Mivel a korán született kisbabák számára a gépek nem helyettesítik az emberi test keltette biztonságérzetet, melegséget, a születés utáni „mellkasra tevés” rendkívül fontos része egy gyermek első óráinak.

A várandósság normális esetben 40 hétig tart. Koraszülésről akkor beszélünk, ha az újszülött a terhesség 37. hete előtt jön világra és a csecsemő kis súlyú, azaz 2500 gramm alatti (bár ritkán, de normál időre született gyermekek között is vannak ilyen súlyúak).

A gyermekgyógyász elmondása szerint Magyarországon jelenleg 10 százalék körül stagnál a koraszülések aránya, de azt a mai napig nem minden esetben lehet tudni, hogy a szülés korai beindulását pontosan mi okozza. A legveszélyeztetettebbek a 28 hét előtt született babák, az ő megmentésük jelenti a legnagyobb kihívást orvosoknak. Hangsúlyozta, ha a koraszülött csecsemők megfelelő ellátást kapnak, később teljesen egészséges felnőtt válhat belőlük. A doktornő példaként említett egy hazai élvonalbeli dzsúdóst és egy nemzetközi vitorlásbajnokot, akik koraszülöttként jöttek a világra.

 
 Forrás: Pixabay
 

Schill Beáta szerint hazánk koraszülött-ellátása, a feltételek szempontjából, nyugat-európai mércével elmaradottnak mondható, de hozzátette, mivel mára négy ezrelék alá csökkent az egy éves kor előtt elvesztett csecsemők száma, szerencsére a halálozási arány tekintetében kevésbé vagyunk rossz helyzetben a fejlettebb országokhoz képest.

Schill Beáta a Melletted a helyem Egyesülettel a megfelelő színvonalú koraszülött-ellátásért harcol. Azért, hogy egyre több koraszülöttnek legyen esélye az életben maradásra és az egészséges, normális életre, arra, hogy tragédiájukat ne a mai Magyarországon uralkodó nem megfelelő egészségügyi helyzet, a színvonalas ellátás hiánya okozza.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Vesztegzár – veletek vagyunk!/Interjú Schill Beátával
2020. május 18. hétfő 20.00
Műsorvezető: Hardy Mihály