„Klubrádió
Vállalkozók Klubja

Kartell volt, van, lesz

26/02/2020 13:30

| Szerző: Klubrádió

A versenyjogi hatóságok százmilliós, sőt milliárdos büntetéseket is kiszabnak euróban számolva, az egymás között verseny korlátozása mégis kiirthatatlannak bizonyul, és nem csak a közbeszerzéseknél.

2020. február 24. Vállalkozók Klubja (2020. február 24., hétfő 14:30)
20:56
00:00
Műsorvezetők: Kárpáti Iván Szerkesztők: Kárpáti Iván

A kartellezés tulajdonképpen egyfajta összejátszás a versenytársak között, melynek célja a verseny korlátozása, hogy a bizonytalansági tényezőket kiiktatva nagyobb profitot érjenek el. Az összebeszélés mögött mindig valamilyen üzleti racionalitásnak kell lennie. Ez megmutatkozhat abban, hogy az egyik közbeszerzésen az egyik ad be nyerő pályázatot, a másikon a másik, vagy a nyertes kompenzálja valamilyen módon a többieket, például azok lesznek a beszállítók, alvállalkozók, partnercégek.

A versenyhatóságnak tulajdonképpen az összebeszélést kell bizonyítania. Ez nem olyan nehéz – mondja Ritter Eszter, a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda versenyjogi csoportjának társvezetője. Ugyanis mindig is tiltott, büntetendő, üldözendő volt, ezért a magatartási formák tipikusak, jól ismertek. Tulajdonképpen már a gyanú árnyéka is árulkodó, viszonylag kevés bizonyíték is elegendő lehet. Aztán van még egy hatásos fegyvere a Gazdasági Versenyhivatalnak, mert aki a kartellezők közül először beszél, azaz feltárja a versenykorlátozást, az megúszhatja a büntetést.

Márpedig a büntetési tételek milliárdosak is lehetnek, Magyarországon forintban, de uniós szinten euróban számolva is. Általában az egész cégcsoport előző évi bevételének a 10 százaléka a bírság, ami a multiknál már visszatartó, vagy egy-egy közbeszerzésnél a tender értéke lehet az irányadó. A GVH cégek ellen jár el, azonban a cégvezetők is büntethetők, bár erről kevesebbet hallani, mert azok általában már bírósági ügyek.

Ritter Eszter szerint kartellezés volt, van és lesz, még akkor is, ha a büntetések jelentős összegűek, és a szankciók már akkor is jöhetnek, ha a cselekményt el sem követték, csak szándékukban állt az összebeszélő piaci szereplőknek.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Vállalkozók klubja
2020.02.24. 14:30
Műsorvezető: Kárpáti Iván