„Klubrádió
Esti gyors

Karácsony kabinetfőnöke: Átmeneti lesz az autóbarát lámpaprogram

28/08/2021 16:12

| Szerző: Klubrádió/szg

Átmeneti intézkedés, hogy átalakítják a lámpaprogramot a Nagykörúton az autós közlekedés javítására – mondta Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke. Közölte: ez csak addig a nagyjából egy hónapig tart, amíg a Blaha Lujza téren még folyamatban vannak a felújítások.

2021. augusztus 27. Esti gyors / részlet, Balogh Samu (21.08.27.)
08:07
00:00

Karácsony Gergely csütörtökön bejelentette: a 14 éven aluliak ingyen utazhatnak a tömegközlekedésen. Balogh Samut, a főpolgármester kabinetfőnökét az Esti gyorsban először arról kérdeztük, hogy honnan lesz meg ennek a fedezete. Azt mondta: tavaly csaknem 30 milliárdos kiesést tapasztaltak az árbevételekben, és idén is az a helyzet, hogy a felnőtt, teljes árú bérletek felét adják el 2019-hez képest. Hozzátette: a korábbihoz képest 60-70 százalékos telítettséggel mennek a járatok. Megnézték, hogy lehet a legtöbb új utast behozni a legkevesebb kieséssel, és úgy gondolták, hogy ez jó megoldás, mert a 14 éven aluliak egy része a szüleivel utazik. Ha a teljes árú bérletek eladási arányát 6 százalékkal tudják emelni, akkor kijön nullszaldósra ez az intézkedés. Szeptember 2-től vezetik be, év végére lehet majd látni a hatásait.

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ korábbi vezetője élesen kritizálta Karácsony egy másik bejelentését, a nagykörúti lámpaprogram megváltoztatását az autósok javára. Azt mondta: ez utasok százezreit érinti hátrányosan. Balogh Samu hangsúlyozta: ez átmeneti intézkedés, a Blaha Lujza téri felújítások ideje alatt, szeptember végéig, nagyjából egy hónapig tart. A felújítás miatt ott most egy sávon mehetnek az autók, amire „emberemlékezet óta nem volt példa” iskolaidőben, normális terhelés mellett. Ezzel a változtatással valamennyit visszaadnak a közúti autóforgalom kapacitásának, és szerinte mindez elsősorban csak a villamosok kiegyenlített követésében jelent változást, „nem lesz számottevően lassabb a villamos”, ezért 3-4 hétig érdemes meglépni. Amikor véget ér a korlátozás a Blahán, visszaáll a villamosbarát lámpaprogram is – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy a Corvin-negyednél nagyon rövid, 20 méteres szakaszon lesz keskenyebb a kerékpársáv. Plusz lámpaprogrammal próbálják őket védeni, előreengedik a kerékpárosokat, hogy minél kevésbé találkozzanak az autósokkal.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép (illusztráció: Pixabay)

Esti gyors
2021. augusztus 27., péntek 18:15
Műsorvezető: Selmeci János