„Köszönjük,
Reggeli gyors

Karácsony: A választásokat követően hatalmas nyomás lesz a kormányon, hogy betartsa az EU-val kötött megállapodást

27/05/2024 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A költségvetési adatok alapján "irgalmatlan nagy nyomás van a kormányon, hogy betartsa a megállapodást", amelyet a jogállamisági mérföldkövekről már megkötöttek az Európai Unióval – mondta Karácsony Gergely. A főpolgármester ezért úgy véli, hogy így Budapest fejlesztéseire – köztük a posztért újrainduló politikus vállalásaira – is jutnia kell uniós forrásnak.

2024. május 27. Reggeli gyors - részlet 24.05.27. Karácsony Gergely
07:17
00:00

Programot hirdetett szombaton Karácsony Gergely főpolgármester. A június 9-i önkormányzati választásokon újrainduló politikussal készített interjúval indult a Klubrádió főpolgármester-jelölteket bemutató sorozata.

Karácsony programjának egyik legfontosabb pontja – a lakhatással kapcsolatos pontok mellett – egy egészségügyi vállalás, amelynek lényege, hogy a várható élettartamot 5 évvel emeljék a fővárosban, ennyivel marad ugyanis el az európai nagyvárosok átlagától. Ez nem lesz könnyű, többek közt azért sem, mert egészségügyi intézmények már nem nagyon maradtak az önkormányzatok kezében.

 
Karácsony Gergely
Fotó: Facebook
 

"Az egészségügy nagyon fontos része a járóbeteg-ellátás és az alapellátás, még mindig önkormányzati kézben van" – mondta a Reggeli gyors hétfői adásában Karácsony, hozzátéve, hogy a főváros és a kerületek az elmúlt öt évben is fontos vállalásokat tettek e téren, amelyeket folytatni szeretnének. Ilyen az ellátásba bevezetett "gyorsító sáv", amellyel például a daganatos betegek gyógyítását igyekeznek hatékonyabbá tenni.

"A várható élettartamot és általában az életminőséget nem csak az egészségügy határozza meg, ugyanilyen mértékben hat erre a városi környezet, a levegő tisztasága, a zöld területek mennyisége, a lakhatási viszonyok, a stresszt befolyásoló tényezők. Igazából alig van olyan tényező, amelyet ne lehetne összekapcsolni ezzel a vállalással" – foglalta össze.

Arra is kitért, hogy Budapest lakossága stagnál, és míg az urbanizációs folyamat következtében Európa lakosságának 75 százaléka nagyvárosokban él, ami több helyen lakhatási válságot okoz. Ez a probléma azonban Magyarországon nem annyira a fővárost, hanem az agglomerációt terheli. Ennek egyik fő oka, hogy a magas fővárosi ingatlanárak miatt sokan csak Budapest környékén engedhetnek meg maguknak saját ingatlant, illetve csak ott tudnak lakhelyet bérelni. Ez azt eredményezi, hogy nagy tömegek "csak lakni járnak az agglomerációs településekre", ez pedig az átmenő forgalom tekintetében jelent terhelést. Ezzel az urbanizáció spirálhatása erősödik. Ezt olcsóbb lakhatással és jobb közösségi közlekedéssel lehet megoldani a politikus szerint.

Azzal kapcsolatban, amit korábban mondott, hogy az EP-választásokat követően a kormánynak nem lesz más választása, mint megegyezni az unióval, hogy forrásokhoz jussanak, Karácsony kifejtette, hogy a költségvetési adatok alapján "irgalmatlan nagy nyomás van a kormányon, hogy betartsa a megállapodást" a jogállamisági mérföldkövekről, amelyeket korábban kötöttek.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Karácsony Gergellyel
2024.05.27., hétfő 8:12
Riporter: Szénási Sándor