„Klubrádió
Megbeszéljük...

Karácsony: A kormány álmagyarkodással próbálja leplezni nihilizmusát a háború ügyében

17/01/2023 21:59

| Szerző: Klubrádió/szg

Karácsony Gergelyt ukrajnai útjával kapcsolatban azzal is támadta a Fidesz, hogy nem ment el Beregszászra. Elmondta, ez biztonsági okokból alakult így, de a következő hetekben visznek oda technikai eszközöket a világításhoz. Úgy fogalmazott: ez a kormány részéről álmagyarkodás, amellyel nihilista hozzáállásukat akarják leplezni egy történelmi konfliktusban, vagyis azt, hogy nem tudnak egy egyenes, őszinte mondatot se mondani arról, kinek az oldalán is állnak.

2023. január 17. Megbeszéljük - részlet 23.01.17. Karácsony Gergely
22:35
00:00

Ukrajnai útjáról kérdeztük Karácsony Gergelyt, mert egyrészt komoly figyelmet keltett, másrészt politikai ellenfelei, a Fidesz és a kormány például azért támadta, hogy nem ment el Beregszászra. A főpolgármester elmondta, biztonsági okokból utaztak Varsóból különvonattal Kijevbe, úgy tudja, az ukrán fővárosba látogató európai vezetők is így mennek. De az is fontos ok, hogy Beregszász városa kért tőlük segítséget, műszaki berendezéseket, amelyekkel a közvilágítást lehet kijavítani, és nem akart üres kézzel menni. Inkább Budapestről mennek és viszik ezeket az eszközöket néhány héten belül – jelentette ki.

Megjegyezte, egyébként több körben kapott tőlük segítséget Beregszász, mint testvérváros. Szerinte ez a kritika a kormány részéről „álmagyarkodás”, ami csak arra jó, hogy egy történelmi konfliktusban próbálják leplezni nihilista hozzáállásukat, azt, hogy nem tudnak egy egyenes, őszinte mondatot se mondani arról, kinek az oldalán is állnak. Ráadásul ez a konfliktus „eléggé fekete-fehér”, mert van egy agresszor, amely megtámadott egy másik, független országot.

Hozzáfűzte: elhagyatva érezték magukat a magyarok 1956-ban, ami átélhető és indokolt sérelem. „Az a kérdés, hogy most megtehetjük-e ugyanezt egy másik néppel, amely ebben a konfliktusban áldozat?”. Majd ha béke lesz, akkor lehet arról beszélni, vitatkozni, hogy Ukrajna milyen mértékben garantálja a nemzetiségi jogokat, vagy hogyan csatlakozhat nagy nemzetközi szervezetekhez. De egy háborús helyzetben nem az áldozat mellé állni, hanem ködösíteni, sőt, „suttyomban az orosz propagandát sulykolni az internet sötét bugyraiban”, ez szerinte erkölcsileg teljesen vállalhatatlan. A politikának, bármennyire is „megkoptattuk vagy megkopott”, arról kell szólnia, hogy mi helyes és mi nem, és ezért tartotta nagyon fontosnak ezt a meghívást Karácsony Gergely.

Ukrán-magyar viszony, trauma, béke

Beszélt arról is, hogy akikkel Ukrajnában találkozott, arról beszéltek, hogy Magyarország a világon az elsők között fogadta el Ukrajna függetlenségét és az első nagykövetségüket is itt nyitották. „Kicsit az volt a hozzáállás, hogy kormányok jönnek-mennek, de a magyar népre barátként tekintenek”. Úgy gondolja, ha ez a konfliktus véget ér és megváltozik a magyar belpolitika, akkor viszonylag gyorsan helyre lehet állítani a két ország közötti viszonyt. Ez különösen fontos a kárpátaljai magyarok szempontjából is, akiknek érdekeit kutya kötelessége képviselni a mindenkori kormánynak – tette hozzá.

Megjegyezte, a békéről sokféleképpen lehet beszélni, a magyar kormány számára az is békének számít, ha Oroszország legyőzi az ukrán vezetést, de akikkel ő találkozott, ezt úgy élik meg, hogy akkor lesz béke, ha az orosz hadsereg kivonul Ukrajna területéről. Szerinte Ukrajnának most két dologra van szüksége, az egyik, hogy a világ közvéleménye mellettük áll-e ebben a konfliktusban, és a másik, amelyben ő nem tud segíteni, az a fegyverek kérdése.

Azt mondta: az ukránok egyszerre tanultak meg együtt élni a háborúval és iszonyatosan mély traumát élnek át. „Az ukrán nemzet ebből a traumából születik meg” – fogalmazott –, hozzátéve: reméli, hogy ez pozitív nemzetképez hoz, nem negatív identitás Oroszországgal szemben. Azt tapasztalta, hogy nagyon erősen húznak a Nyugat felé, próbálnak európai gesztusokat tenni, hogy a háború után Ukrajna Európához tartozzon. Nyugatos társadalmat látott ebben a pár napban, amelyből természetesen nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.

Jászberényi kétharmados ellenzéki győzelem

A jászberényi eredmény nagyon szép, sokkal jobb lett, mint amire számított – közölte. Hozzátette: igazolása is annak, amit ő is követendő útnak tart a választásra felkészülés szempontjából. Vagyis hogy az önkormányzati választás helyi ügyekről szóljon. Természetesen nagyon fontosnak tartja az ellenzéki pártokat, de „ebben a megnyomorított önkormányzati rendszerben” világossá kell tenni, hogy az ügyek a helyi közösségekről szólnak. Nem a hatalmat akarják elvenni az egyik párttól és odaadni egy másiknak, hanem a helyi közösség erejét állítják szembe a központi hatalommal, amely el akarja nyomni azt.

Hozzáfűzte: Budapesten is ott sikerült győzni, például a II. kerületben, amikor a kampány arról szólt, hogy mi a dolguk helyben. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell országos problémákról beszélniük, de helyben legyenek hitelesek. Neki is a „főnökeit”, a budapesti polgárokat kell képviselnie és nem szabad hagynia, hogy a pártos politika túlságosan eluralkodjon a fővárosi koalíció vezetésében – miközben, jegyezte meg, tiszteli és szövetségesnek tartja az ellenzéki pártokat.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Karácsony Gergely / Facebook

Megbeszéljük...
2023. január 17., kedd 17:15
Műsorvezető: Bolgár György