„Klubrádió
A lényeg

"A baloldal lelkiismerete volt", nincs, aki a helyébe léphetne – politikusok emlékeztek TGM-re

15/01/2023 17:53

| Szerző: Klubrádió

Elhunyt Tamás Gáspár Miklós. A kolozsvári születési filozófus, politikus, közíró 74 éves volt

„Halhatatlannak tűnt. És mégis itt hagyott minket” – írta Donáth Anna, a Momentum Európa Parlamenti képviselője. A politikus úgy fogalmazott: kevés ember iránt érez „olyan meleg tiszteletet” , mint iránta, és kevés embertől tanult annyit, mint tőle. „Nem tudom, ki fogja betölteni ezt az űrt, mert nem sokan maradtak a rendszerváltás nagy gondolkodói közül” – tette hozzá. Úgy látja: „egymás után hagynak itt minket az utolsó mohikánok”, és egyre üresebb nélkülük a magyar közélet, a közbeszéd és Magyarország.  „Tamás Gáspár Miklós halhatatlan. Gondolatait, írásait azért hagyta a következő generációra, hogy továbbgondolják. Ha egyetértenek, azért, ha meg nem, akkor végképp. Én így fogok tenni. Nyugodj békében, Gazsi” – fogalmazott Donáth.

„Végtelen fájdalom és hiány már most. Pedig tudtuk, hogy hamar itt lesz ez. Csak hetek, hónapok és évek múlva fogjuk érezni az igazi hiányát. Vagy inkább minden héten hónapban és évben” – fogalmazott Jámbor András országgyűlési képviselő Facebook-oldalán. A baloldali Szikra Mozgalom politikusa szerint pótolhatatlan az „a tudás, akarat, szellem, ami most közülünk elment”, miközben „annyi kérdés és vita” maradt, „amit nem tettünk fel és nem folytatunk le”. „Pihenj, Gazsi! – zárta gondolatait Jámbor.

Megemlékezett Tamás Gáspár Miklósról Karácsony Gergely is. A főpolgármester azt írta: „Liberálisként kezdte, később a demokratikus baloldali értékek mellett találta meg szellemi otthonát, kritikus attitűdjét, mind a jelenlegi kormányzattal, mind a globalizációval szemben egyetlen percre sem adta fel. 2020-ban már nagybetegen vette át a Budapest díszpolgára címet, halálával a főváros és az egész ország egy szellemi óriást veszített. Nyugodjon békében!”

Ujhelyi István, az MSZP-ből távozó európai parlamenti képviselő rövid posztban búcsúzott TGM-től: „Sok mindenben nem értettünk egyet. Sok mindenben igen. Sokat tanultunk tőle. Sokat kapott tőle a közös hazánk. Köszönünk mindent Gazsi, jó utat…”

Ungár Péter, az LMP társelnöke szerint TGM „közíróként, klasszikus értelmiségiként és politikusként is egész életében egy jó és szerethető Magyarországért küzdött”, ahol „kiállunk a legszegényebbek mellett”, „nem tiporjuk lábbal az emberi jogokat, „felelősségünk van egymásért és környezetünkért”, és „elítéljük a szélsőségeseket”. Hozzáteszi: a filozófus saját bevallása szerint többször változtatott politikai látásmódján, de valódi nézetei soha nem változtak. „Baloldali volt, zöld volt, demokrata volt” – fogalmazott Ungár. „A műveltség, a tudás, a csodálatos intellektuális humor egybeforrt TGM nevével. Tőle kapott mindenki. Ha kellett elzavarta a miniszterelnököt egy megemlékezésre, hangosan kikelt a legsúlyosabb jogtiprások ellen, a szélsőségek ellen, a fogyasztói kapitalizmus túlkapásai ellen, de természetesen (joggal) kritizálta az ellenzéki pártokat is” – írja TGM-ről Ungár, aki az elmúlt 40 év egyik legfontosabb magyar gondolkodójának nevezi a filozófust.

Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke szerint nem lesz senki, aki TGM helyébe léphetne. Ugyanis szerint „nincs más, aki ilyen erővel tudná ostorozni a rendszert és benne önmagunkat, aki ilyen meggyőzően tudná elmondani, hogy minden reménytelen, és akit hallgatva-olvasva mégis azt érzi az ember, hogy nem lehet feladni”. „Gazsival sokszor nehéz volt egyetérteni, de lehetetlen volt nem figyelni rá. Nem iránytű volt, és nem jós. A magyar baloldal lelkiismerete volt.” – írja Tordai.

(via 24.hu)