„Klubrádió
Örömzene

Jónás Vera: Inkább a kemény munka, mint az ihletett pillanatok állnak a siker mögött

11/04/2021 15:30

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A koronavírus alapjaiban sodorta veszélybe a művészvilágot, amely így, jobbára az online világba szorult vissza. A magát az experimentális popzene kategóriájába soroló Fonogram és Artisjus-díjas zenész, Jónás Vera a Klubrádiónak mesélt arról, hogyan igyekszik pótolni az interakciót közönségével és arról, hogy az ihletett pillanatok helyett a stúdióban töltött munkaórák jelentik a kulcsot a sikerhez.

2021. április 06. Örömzene (2021. április 06., kedd 21:00)
54:02
00:00
Műsorvezetők: Ámon Betti Szerkesztők: Ámon Betti

A pandémia alatt nagyon nehéz helyzetbe került mindenki, az emberi kapcsolatok természete alapvetően megváltozott. A barátokkal, a nem egy helyen élő családtagokkal, csak elektronikus eszközökön keresztül tarthatjuk biztonságosan a kapcsolatot. Egy ilyen helyzet a művészek életét is felborítja.

A Fonogram és Artisjus-díjas zenész, Jónás Vera az experimentális popzene kategóriájába sorolja magát. Turnézott Európában, Japánban, Amerikában, zenekara, a Jónás Vera Experiment idén 10 éves, amely most is szerepel a HOTS shortlisten, amely  a nemzetközi színtéren leginkább piacképesnek tartott előadókat rangsorolja. 

Az Örömzene legutóbbi adásában Jónás Vera mesélt arról, hogyan próbált megoldást találni erre helyzetre, hogyan juttathatja el "ebben a fura és béna időszakban" zenéjét közönségéhez. Mivel az online koncertezéssel kapcsolatban elmondta, "csömöre van" attól, hogy egy webkamerának játszik, azt találta ki, hogy tíz héten át egy-egy történetet, egy gondolatot oszt meg a rajongóival "a zene erejéről, a dalszerzés nehézségéről, de annál nagyobb fontosságáról".

A műsorban a pandémia miatt megváltozott zenei életről, ennek kapcsán a közösségi oldalán elindított sorozatáról beszélgettünk. Elsőként azt említette meg, hogy legjobban a közönséggel való interakció hiányzik neki. "Egész estés koncertet adni egy webkamerának, kiüresíti az embert" – tette hozzá. Megjegyezte azt is, hogy az online koncertezéssel sem hagyott fel, pusztán más, több interakciót megengedő módszereket keres.

Az élő jelenlétet persze ez sem adja vissza, de a kommentelés lehetőségével abba is bepillantást nyerhetnek a rajongók, hogy hogyan születnek a dalok. Jónás Vera célja a Vasárnapi Dalszerző Krónikákkal az volt, hogy bemutassa, milyen élethelyzetekben születnek szerzeményei, valamint hogy közönségét is rávegye történeteik megosztására.

Nagy-Szín-Pad! - A Lóci játszik együttes nyerte a tehetségk
 
Jónnás Vera Fotó: Kovács Attila/MTI
 

"Eddigi pályafutásom tapasztalata az, hogy nagyon kevés az igazán ihletett állapot, a folyamatos próbálkozás, a folyamatos munka az, ami során az ember értékelhető dolgot ír" – foglalta össze, hozzátéve, hogy a társadalom borzasztóan kritikus az alkotói munkával szemben. A "mehetnek kapálni" típusú magatartás a pandémia elejétől érzékelhető, amikor művészeti világ szembesült azzal, hogy külső, állami segítség nélkül veszélybe kerül az alkotók egzisztenciája.

"Mintha nem látnák be, hogy amit csinálunk az mennyire értékes és mennyi munka van mögötte."

Azt is hozzátette, hogy a művészekről kering egy olyan sztereotípia, amely szerint életük bulizásból szerhasználatból áll, általánosan "slendrián" magatartást tulajdonítanak neki. Jónás Vera felhívta a figyelmet arra, hogy bár valóban vannak, akik ilyen kicsapongó életet élnek, a művészvilág kis szegmensét képviselik csupán. Azt is hozzátette, hogy még az alkotók e kis szegmensére is jellemző, hogy alkotásaik elkészítésébe rengeteg munkaórát öltek. Jónás Vera nem is várja el, hogy ezt a közönség magától képes legyen észrevenni.

Az énekesnő a Partizán oldalán megjelent interjúban Barna Emília szociológus társaságában beszélt a szakma más vonatkozásairól is, egészen pontosan arról, hogy bár sokat fejlődött e téren a könnyűzenei ipar, a női alkotók száma jelenleg 20 százalék körül van Magyarországon.

Ennek kapcsán a Klubrádiónak elmondta, hogy teljesen megrökönyödött ezen az arányon és a videó alatt elindult kommentáradaton, arról hogy "miért rinyálnak a nők, hogy több helyük legyen a zeneiparban". Elmondása szerint gyakran tapasztalta azt, hogy neki inkább szépnek kell lennie, mint tehetségesnek. Ezek a gesztusok pedig inkább burkoltan jelentkeztek, mintsem explicit módon.

A műsorban az Only Girl, az Evergreen, az Ordinary, és Bring on the Night (Bécsy Bence közreműködésével) című számok csendültek fel.

Az Örömzene teljes adását a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Örömzene/interjú Jónás Verával
2021.04.06., kedd 21:00
Szerkesztő/Műsorvezető: Ámon Betti