„Klubrádió
Örömzene

"A művészek feladata a jelenlegi helyzetben is harmóniát teremteni"

5/04/2021 17:51

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Aki a jazz világába kíván betekintést nyerni, mégis fenntartásai vannak a stílussal szemben, érdemes olyan albumokkal kezdeni, amelyek témája könnyed, dallamos és romantikus hangulatú. A Gáspár Károly Trió harmadik, Philosophy című frissen megjelent lemeze az, aminek címe is hirdeti, elmélyült gondolatok és a nyugalom, a harmónia keresése.

2021. március 30. Örömzene (2021. március 30., kedd 21:00)
53:10
00:00
Műsorvezetők: Ámon Betti Szerkesztők: Ámon Betti

Bár a jazz műfaja többnyire improvizatív, és nem szükségszerűen dallamos, éppen szabadsága miatt nem zárható ki a könnyed játék sem.

Az Örömzene legutóbbi adásában a Gáspár Károly Trió harmadik, Philosophy című frissen megjelent lemezét mutattuk be.

Gáspár Károly, a rádiós műsorvezetőként is ismert zongorista, zeneszerző, jazzkritikus beszélt szerzeményeiről.

A Heart Prison, mely egyébként az album utolsó száma, kifejezetten a 2020-as év során történtek alapján alkotott kompozíció, a nagy lezárás reflexiója. Gáspár kitért arra, hogy nem akarta "túldramatizálni" a címadással a helyzetet.

"Bármennyire is nehéz, a zenészeknek a járványhelyzet alatt is kötelességük saját területükön olyan műveket alkotni, amelyek a nyugalom, a kiegyensúlyozottság, a szépség és a harmónia felé vezeti az embereket" – foglalta össze gondolatait a lemez kapcsán Gáspár.

Fotó: Pixabay
 

A művészeti világ aktuális helyzetéről a zenész kifejtette, hogy nagyon megfontoltan kell reagálni. A "miért nem ment kapálni" hangvételű elkeseredett megjegyzések azt jelzik, hogy mindenki sokkal nyugtalanabb, mint egyébként, a művészek, zenészek feladata ezt megérteni. A The Unnecessary Man érdekes módon éppen a járvány előtt született, mégis találóan reflektál a kialakult helyzetre.

A hat saját munka mellett két jazz standard, az Emily, és az I Fall in Love Too Easily is szerepel.

Gáspár Károly 2020-ban elnyerte a JazzMa.hu az év zongoristája díját, Oláh Kálmánnal együtt, akire tanáraként tekint.

A teljes műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Örömzene
21.03.30. 21:00
Szerkesztő/Műsorvezető: Ámon Betti