„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Improvizálás a zenében, fegyelmezettség az evésben

20/03/2021 09:35

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János Berki Tamás jazz zenésszel beszélgetett elmaradt és online koncertekről; majd támogatói hetünk kapcsán Rózsahegyi Gábor, a Klubrádió technikusa volt a vendége, aki mesél munkájáról és életmódváltásáról is.

2021. március 19. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2021. március 19., péntek 10:00)
89:58
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes

Tíz órától Berki Tamással először közelgő születésnapjáról beszélgettek. A zenész elmondta, nem különösebben rázza meg az idő múlásának ténye. Bár, hozzátette, a korának is köszönhető, hogy őt már beoltották, aminek nagyon örült.

Berki Tamás
 
Berki Tamás
 

A korával kapcsolatban a leginkább az zavarja, hogy a járvány miatti leállás 74 és 75 év között nagyobb fájdalom, mintha egy harminc körüli művésznek kell kényszer pihenőre mennie. Ugyanakkor aktív életet él Berki Tamás. Elmondta, januárban például online koncertet tartott. Hozzátette, még ha vannak is elfoglaltságok, a vírussal kapcsolatos feszültség teljesen idegen az eddig megszokott életünktől.

A beszélgetés folyamán megemlékeztek Gonda Jánosról is, hiszen a zeneszerző tanára volt Berki Tamásnak. A mentori munkája azonban nem ért itt véget, hiszen ő ajánlotta be a Duna TV is szerkesztőnek, valamint hívta a Zeneművészeti Főiskolára tanítani. Nem mellesleg pedig együtt is zenéltek sokáig.

Berki Tamás arról is mesélt, hogy fiatal korában úgy jutott el a fekete spirituálék világába, hogy amikor választani kellett Elvis Presley és Little Richard között, ő az utóbbi mellett voksolt. Ezután már egyenes út vezetett a Gerilla együttesig, majd későbbi szóló karrierjéig. Több mint 10 éve pedig a leggyakrabban Sárik Péterrel muzsikál együtt Berki Tamás, amely együttműködés eleinte furcsa volt a számára, hiszen ilyen formában korábban nem improvizált, de elmondta az adásban, hamar megtalálták a közös hangot zenésztársával.

 
Rózsahegyi Gábor
 

A műsor folytatásában Rózsahegyi Gábor technikusunk nem csak arról mesélt, hogyan találta meg ez a munka, és egyáltalán mit is csinál egy technikus, hanem életébe is beavatta a hallgatókat. Elmondta, a zene volt a kiindulási pont a jelenlegi pályához. Gitározik, még most is, habár csak hobbi szinten. Meg akarta tanulni, hogy lehet a játékot profi módon megörökíteni, így jutott el a hangtechnika rejtelmeiig.

Arról is mesélt Rózsahegyi Gábor, miért és hogyan változtatott életmódján. Korábban 190 kilós volt, mondta el az adásban, és egyszer csak elhatározta, hogy az egészsége érdekében lead 100 kilót. Ezt túl is teljesítette. Vasakarattal és nagyon tudatosan kialakította az étkezési rendjét és az edzési programot, amely a legmegfelelőbb és leghatékonyabb a számára. És ami a legfontosabb, hosszútávon tudja tartani. Elmondta, nem hisz a kampányszerű fogyókúrákban, mert annak mindössze annyi az eredménye, hogy ha befejezi az ember, hamar ugyanott fog tartani, ahonnan elindult.

Rózsahegyi Gábor Gálvölgyi János megnyugtatására közölte, még egy ilyen szigorú életmódba is belefér egy-egy lazító, nassolós nap. Szerinte, ha az egészet büntetésként éljük meg, akkor csak elvesszük a kedvünket mindentől, biztosan abba fogjuk hagyni a fogyókúrát, és visszatérünk korábbi szokásainkhoz.

A teljes műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: Pixabay

Ötös – Gálvölgyi Jánossal
21.03.19. 10:00
Szerkesztő: Tímár Ágnes