„Klubrádió
Ötös – Kultúrcsütörtök

Bródy János: Túlél engem néhány dal…

8/11/2020 10:24

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Sosem volt anarchista lázadó, de elment a falig. Aki neki is megy a falnak, az szerinte hülye. 60 nagylemezt jegyezhet, és cenzorokon átmenő stílusa van.

2020. november 05. Ötös - részlet 20.11.05. Bródy János
24:27
00:00

Bródy János sok-sok alkalommal állt ki a Klubrádió mellett koncerteken, szimpátia-tüntetéseken. Fontos neki a sajtó szabadsága, azt mondja, nem véletlen, hogy 1848-ban is ezt követelték, és még konkrétabban a cenzúra eltörlését. Bródy büszke arra, hogy idővel cenzorokon átmenő stílust tudott kialakítani.

Az Ötösben a kezdetekről is mesélt. Édesapja közgazdász volt, sokat járt külföldön, és mindig hozott haza lemezeket. Ezzel alakította János fia zenei ízlését. És volt egy elve: a nemzeti vagyon 80 százaléka az emberek fejében lévő tudás.

„Tini” villamosmérnök, s mint ilyen, információelméletet is tanult, ezért a dalnak egy szokatlan meghatározását is elmondta. A dal egy sűrített információs forma. Az énekelt, ritmusos szöveg nagyon régről, valamikor a kultúra hajnaláról származik, és azóta is az élet része. Kivételes szerencséje volt a családdal. Budapesti polgári családról lévén szó, izgalmas társadalmi élet zajlott a házban. Devecseri, a Karinthyak, Örkény, mind vendégeskedtek náluk.

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas szerző azt mondja, rájött, hogy nem kell azok között a körülmények között élni, amelyeket a hatalom rá akar kényszeríteni az emberekre. A kerítéseket le lehet bontani. Nyugaton maradhatott volna, de visszajött a turnékról, mert úgy gondolta, hogy a „magyar kultúra terméke”, itt kell a kerítéseket bontani, itt kell egy cenzorbiztos stílust kialakítani. Ez leginkább a Fonográf korszakban sikerült. Az ember önállósága a fontos, a szabadság, az a tudat, hogy nem kell azt csinálnom, amit nem akarok. A hatalmi arrogancia visszataszító. És rossz, ha innen kilóg egy européer…

Szó volt Bródy új lemezéről, mely a Gáz van, babám címet kapta, és az adásból kiderül, hogy miért. A lemezt néhány hete mi is bemutattuk az Örömzenében, akkor Ámon Betti vendége volt a népszerű dalszerző.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt.

Ötös
2020.11.05 10:00
Műsorvezető: Warholik Zoltán

 

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás