„Klubrádió
Eurozóna

Jön a szélsőjobb, de a nagy pártok maradnak

6/05/2019 14:52

| Szerző: Klubrádió

Erősödni fognak a nacionalista, populista pártok az európai parlamenti választásokon, de nagy áttörésre nem számít a PC elemzője.

2019. május 03. Eurozóna - részlet 19.05.06. Juhász Attila
16:51
00:00

A hagyományos, nagy pártok fogják uralni az Európai Parlamentet, mint a Néppárt, a szocialisták szövetsége, a liberálisok és a zöldek. Erre számít Juhász Attila, a Political Capital főmunkatársa. Szerinte Orbán Viktor magyar kormányfő törekvése, hogy az Európai Néppártban akar maradni, racionális, mert csak így maradhat a centrumban. Viszont a Néppártnak nem érdeke, hogy az Orbán által javasolt jobbra tolódást válassza.

A radikális jobboldal lehet hangos a parlamentben, provokálhatja a többséget, de sok eredményt nem fog elérni. Komolyabb, tartós szövetséget nem tudnak létrehozni, hiszen nincsenek igazán közös érdekeik. Például a minap Magyarországon járt olasz belügyminiszter, Matteo Salvininek, aki szélsőjobbos összefogást szeretne összehozni Európában, az az érdeke, hogy Olaszországból osszák szét a menekülteket a többi országba, ezt viszont Orbán ellenzi. Vagy: Lengyelország történelmi okokból nem barátja Oroszországnak, Orbán viszont kimondottan Putyin-barát.

Juhász Attila szerint inkább az az érdekes, hogy ezek a radikális jobboldali, nacionalista pártok a saját országukban milyen szerephez jutnak, hol tudnak kormányra kerülni. Amennyiben több országban, akkor bizony az Európai Unió működését is befolyásolhatják, blokkolhatják bizonyos döntések meghozatalát.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Eurozóna
2019. május 3., péntek 13.00
műsorvezető: Zentai Péter