„Klubrádió
Reggeli gyors

Jó a sok biciklisáv, de tanítsuk meg jobban biciklizni a gyerekeket!

3/07/2020 15:48

| Szerző: Klubrádió

Örül az új, széles budapesti biciklisávoknak a BringaAkadémia programvezetője, mert szerinte ezek olyanoknak is  biztonságot adhatnak, akik eddig nem mertek biciklire ülni a városban. Abelovszky Tamás hozzátette, azért, hogy a gyerekek általánosságban biztosabban bringázzanak, az iskoláknak és a szülőknek is tenniük kell.

2020. július 03. Reggeli gyors / részlet, Abelovszky Tamás (20.07.03.)
11:00
00:00

Több forgalmas helyen biciklisávokat alakítottak ki a fővárosban, a bringások üdvözölték és sokan is használják ezeket, az autósok viszont kifejezték nemtetszésüket. Arról azonban kevesebb szó esett, hogy mi lesz az iskolás gyerekekkel, mehetnek-e ők is ezeken a freventált helyeken kerékpárral, lehet-e a fővárosban biciklizni baleset nélkül.

Tényleg megnőtt a kerékpáros forgalom Budapesten, ezt mutatja be a Fővárosi Önkormányzat képe is:

Erről kérdeztük Abelovszky Tamást, a BringaAkadémia programvezetőjét, aki elmondta: sokan tartanak a kerékpározástól a fővárosban, és ez valahol jogos is, mert inkább az autókra szabott a környezet. Hangsúlyozta: nagyon jó, hogy elkezdték kialakítani a budapesti kerékpársávokat, mert ezek a széles sávok az Üllői úton vagy a Nagykörúton akár olyanoknak is biztonságot adhatnak, akik eddig nem mertek a városban biciklire ülni.

Arról is beszélt, hogy az iskolában nagyon keveset, egy tanévben mindössze három órát foglalkoznak közlekedési ismeretekkel, szerinte ennél jóval többre lenne szükség. Említett jó példát is, van olyan iskola, ahol az amúgy a gyakorlatban nehezen megszervezhető heti öt testnevelés óra egyikén kerékpáros ismereteket sajátítanak el a gyerekek, gyakorolják is a biciklizést az udvaron, rossz időben meg a KRESZ-szel ismerkednek.

A szülői felelősség is nagyon fontos a biciklizésben – mondta Abelovszky Tamás. Hogy egy gyerek tud előre gurulni 20-30 métert, az nem jelenti, hogy megtanult biciklizni. Rutint kell szereznie, magabiztosan kell tudnia hátranézni, ha kanyarodik, sávot vált, elengednie egy kézzel a kormányt, hogy jelezze a kanyarodás irányát, és a szabályokat is el kell kezdnie megismerni.

Hozzátette: természetesen nem reprezentatív, de tapasztalatai szerint a szülők az iskolától, az iskola meg a szülőktől várja az ilyen ismeretek elsajátítását.

A BringaAkadémia programvezetője arról is beszélt, hogy ő sisakpárti, húsz éve bringázik a városban és máshol, erdőkben is, és azt mondja, ha valakin van sisak, attól semmi baja nem lesz, de ha nincs, és rosszul esik, akkor súlyosan megsérülhet. Hasonló a helyzet a biztonsági övnél – tette hozzá.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Reggeli gyors
2020.07.03. 08:35
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert