„Klubrádió
Reggeli gyors

Dorosz: A járványhelyzet felgyorsítja a biciklis fejlesztéseket

17/04/2020 15:00

| Szerző: Klubrádió

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint jelenleg, a járványos időszakban az autóforgalom kisebb, a biciklis forgalom viszont nőtt, ezért ideiglenes biciklisávokat hoztak és hoznak létre Budapesten, felgyorsítva a városvezetés eredeti programját.

2020. április 17. Reggeli gyors / részlet, Dorosz Dávid (20.04.17.)
09:45
00:00

Most a legfontosabb, hogy aki teheti, maradjon otthon, ahol a kijárási korlátozásokat be tudja tartani. De természetesen sok embernek kell munkába mennie, és egyre több köztük a kerékpáros – közölte Dorosz Dávid klímavédelemért felelős főpolgármester-helyettes. Hozzátette: szinte ingyenessé tették a fővárosi közbringarendszer, a Bubi használatát, és 27 százalékkal nőtt is az újonnan regisztrálók száma. Kiemelte: elindítottak egy ideiglenes biciklisáv-programot is a könnyebb, biztonságosabb és zöldebb biciklis közlekedésért.

Ennek első része, amelynek átadása „lényegében megtörtént”, a Bartók Béla út, ez két eddig meglévő bringás főútvonalat köt össze, mostantól a Kelenföldi pályaudvartól a Duna-partig lehet eljutni. A következő hetekben jön az Üllői út, aztán a Baross utca és Rákóczi út kerül sorra – közölte. Ezek olyan szakaszok, amelyek összekötik a már meglévő hálózatokat és így teszik elérhetővé „lényegében az egész várost” a bringásoknak. Ez régi adóssága a városvezetéseknek, szerepelt a programjukban is, de most, a rendkívüli helyzet miatt felgyorsítják a megvalósítását.

Dorosz Dávid szerint jelenleg az autóforgalom kisebb, a biciklis forgalom viszont nőtt, ezért ennek a rendkívüli állapotnak megfelelően hozzák létre ezeket a sávokat, aztán mérik a közlekedési adatokat és döntenek a hosszú távú megvalósításról. Most sokan ültek olyanok is kerékpárra, akik eddig nem, és őket is védeni akarják, ezért a legjobban védett bringasávokat szeretnék létrehozni. Ahol nagy autóforgalom is rámehet ezekre a sávokra, ott az emberek hajlamosak félni és felmenni a járdára, ezt szeretnék elkerülni. Emellett pedig a Bubi további növelésén, kényelmesebbé, egyszerűbbé tételén szeretnének dolgozni – tette hozzá.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Klubrádió

Reggeli gyors
2020.04.17. 08:35
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert