„Klubrádió
Megbeszéljük...

Jeszenszky Géza: Ha Dúró Dóra ismerné a történelmet, nem állítana Horthy-szobrot

1/09/2022 18:12

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

"Nem tudják, mit cselekszenek" - Krisztus utolsó szavai jutottak eszébe Jeszenszky Gézának, az Antall-kormány volt külügyminiszterének annak kapcsán, hogy a Mi Hazánk Horthy-szobrot állított politikusa, Dúró Dóra parlamenti alelnök irodájában. Jeszenszky Géza arról is beszélt a Megbeszéljük című műsorban, hogy a Mi Hazánk valószínűleg a Fideszhez húzó, szélsőjobboldali beállítottságú szavazókat szeretné átcsábítani magához ezzel az akciójával.

2022. szeptember 01. Megbeszéljük - 2022.09.01.Jeszenszky Géza
12:32
00:00

Ha jogilag nem is, de erkölcsi szempontból mindenképp aggályos Horthy Miklósnak szobrot állítani egy közintézményben – mondta Jeszenszky Géza volt külügyminiszter. Horthy Miklós kormányzó történelmi megítélése két véglet között mozog: az egyik szerint szörnyű háborús bűnös, mint Hitler vagy Szálasi, a másik álláspont szerint pedig hős volt. Jeszenszky szerint egyik véglet sem helyes, és pont a vitatott megítélés miatt helytelen neki nyilvános szobrot állítani.

A rendszerváltás utáni első kormány, az egykori Antall-kabinet tagja ellenpéldaként felhozta, az ő egykori miniszteri dolgozószobájában Id. Andrássy Gyula gróf portréja volt kifüggesztve. Ez a tiszteletadás azonban nem aggályos, mert a történelmi konszenzus van Andrássy pozitív megítélésében, Horthyéval szemben, ami erősen vitatott.

A történész végzettségű Jeszenszky szerint ugyanakkor a magyar társadalom nagy része pozitívan ítéli meg az egykori kormányzót. Ezen kép kialakításához a felszínes benyomások és hallomások mellett a közmédia is hozzájárult – véli Jeszenszky.

A Mi Hazánk provokáció és politikai haszonszerzés céljából avathatta a szobrot politikusa, Dúró Dóra országgyűlési alelnök parlamenti irodájában. Jeszenszky szerint a párt így próbál a Fidesz táborának jobb szárnyából szavazókat nyerni magának. A volt külügyminiszter szerint ha a Mi Hazánk tisztában lenne Horthy szerepének vitatott történelmi megítélésével, akkor nem állítottak volna neki szobrot.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Megbeszéljük/Interjú Jeszenszky Gézával
2022. szeptember 01., csütörtök 16:15
Riporter: Bolgár György