„Klubrádió
A lényeg

Idea: a Fidesz támogatottsága fokozatosan csökken

12/08/2022 10:53

A Fidesz-tábor kohéziója nem repedt meg, bár a párt fokozatosan veszít a népszerűségéből, írja IDEA Intézet a legújabb kutatása alapján. A teljes népességen belül a Fidesz támogatottsága két százalékponttal alacsonyabb (37-ről 35 százalékra), mint július legelején. Tehát a kormánypárt támogatottsága 2022. májusához képest, amikor az IDEA Intézet által valaha mért legmagasabb szinten állt (43 százalék), 8 százalékponttal csökkent (35 százalék), ami bőven hibahatáron túli változás, írja a Telex.hu. A biztos szavazók körében is három százalékpontos csökkenés tapasztalható, ez a mutató 54-ről 51 százalékra esett vissza.

Március 15. - Békemenet
 

 
Budapest, 2022. március 15. A Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetének résztvevői a Margit híd budai hídfőjénél az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján. MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán
 

 

Utoljára 2021. decemberben volt ilyen az állampárt támogatottsága.

Az elemzők szerint a kormánypárthoz több szálon kötődő szavazók mérete változatlan, de azok a szavazók, akik elsősorban a kampány ígéretek hatására csatlakoztak a párthoz, inkább csalódtak, és elindultak az úgynevezett ismeretlen preferenciájúak táborába.

Az ellenzéki pártok támogatottságára mindez nincs befolyással, hét-nyolc törpe- vagy legfeljebb közepes méretű párt küzd egymással ugyanazon szavazói rétegekért, állapította meg a Telex.

A DK az összszavazók között 1 százalékponttal növelte támogatottságát, míg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és az MSZP esetében ugyanekkora mértékű csökkenésről lehet beszélni, írja az Idea. A parlamenti ellenzéki pártok a Mi Hazánk nélkül együttesen 22 százalékon állnak, ami teljesen megegyezik az előző hónapban mért eredményekkel.