„Klubrádió
A lényeg

Jávor a paksi beruházásról: A kormány homokba dugja a fejét

29/03/2022 11:42

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Úgy tűnik, hogy a miniszterelnök nem óhajt tudomást venni az orosz-ukrán háborúról, és annak következményeiről, különösen a paksi bővítéssel kapcsolatban – véli Jávor Benedek. A fővárosi önkormányzat brüsszeli irodájának a vezetője szerint Paks II. a jelenlegi körülmények közt orosz tervek szerint kivitelezhetetlenné vált.

2022. március 29. Reggeli gyors - részlet 22.03.29. Jávor Benedek
09:51
00:00

Ahogy a Klubrádió is beszámolt róla, váratlan eseményre hivatkozva levélben jelezte elállási szándékát a paksi projekttől a Roszatom vezérigazgatója – értesült a 24.hu. A Rosatom Central Europe Kft. cáfolta az erről szóló információkat.

Orbán Viktor miniszterelnök azonban a jelek szerint kitart amellett, hogy atomenergiával biztosítsa Magyarország ellátását. Igaz, legutóbb már a napenergia is szerepelt ígéretei közt. Jávor Benedek, volt EP-képviselő, a fővárosi önkormányzat brüsszeli irodájának a vezetője a Reggeli gyorsban azt mondta, úgy tűnik számára, hogy a miniszterelnök nem óhajt tudomást venni az orosz-ukrán háborúról, és annak következményeiről. Márpedig a politikus szerint az orosz támadással "óriási léket kapott" az egyébként is hatalmas csúszásban lévő beruházás. Megjegyezte, olyan forgatókönyv is létezik, hogy a felek nem tudják teljesíteni a szerződésben foglaltakat, és így mintegy magától megszűnik a szerződés.

 
Jávor Benedek
Fotó: Pálinkás János
 

Megismételte korábbi kijelentését, "a Paks II. projekt ebben a formában halott. A jelenlegi szankciós helyzetben egyszerűen nem lehet megvalósítani". A kormány pedig "homokba dugja a fejét", és nem hajlandó elismerni, hogy a zászlóshajóját jelentő beruházás megbukott. Pedig sürgősen alternatívát kéne találni arra, hogy a bővítést milyen más úton lehetne megvalósítani, különösen annak tükrében, hogy az orosz gáztól az indokoltnál sokkal nagyobb mértékben függ Magyarország. Azt is hozzátette, ha minden a tervek szerint haladna, akkor sem helyezhetnék az újonnan épülő blokkot 2030-ig. Így a kérdés sokkal inkább az, hogy a következő 10 évben képes lesz-e Magyarország egy működőképes, fenntartható energiaellátó rendszert megtervezni és kiépíteni. Ebben Jávor szerint nagyon fontos szerepe van a megújuló energiának (szél-, és naperőművek) is, amely idővel komoly szerepet játszhat az ország energiaellátásában. Az energiahatékonyság kidolgozásával pedig a felhasználást lehet mérsékelni. "Ezeket a Orbán-kormány 10 év alatt nem volt hajlandó kidolgozni."

A paksi projektbe eddig mintegy 300 milliárd forintot ölt a kormány, amely a politikus szerint annak az ára, hogy a Fidesz hatalomban maradhasson. Ezt a pénzt valószínűleg már nem lehet visszaszerezni. Tekintve, hogy a teljes beruházás összköltsége meghaladja a 4000 milliárd forintot, Jávor szerint szerencsések vagyunk, ha ennyivel megúszhatjuk.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Jávor Benedekkel
2022.03.29., kedd 6:45
Riporter: Dési János