„Klubrádió
Megbeszéljük...

Iványi az iskolabezárásról: A helyi hatalmasságok tort ültek efelett

10/01/2024 22:11

| Szerző: Klubrádió

Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője elmondta: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei iskolabezárás 900 gyereket érint, az általuk tanítottak egyharmadát. A lelkész hangsúlyozta, végig ügyeltek arra ennél a váltásnál, hogy a gyerekek és pedagógusok érdeke minél kevésbé sérüljön, amire még az is elhangzott egy magasabb rangú tárgyalóféltől, hogy ez "nem szempont".

2024. január 10. Megbeszéljük - részlet Iványi Gábor 2024.01.10.
15:48
00:00
Kedden derült ki, hogy az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) közgyűlése a gyürei székhelyű, Beregdarócon, Gemzsén, Gulácson és Tiszaszentmártonban működő Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola megszüntetése mellett döntött.

A lelkész, a MET vezetője a Megbeszéljük adásában azt mondta: szeretné bedarálni őket az állam, az is csoda, hogy 2010 óta egyáltalán létezni tudnak. Akkor – a magyar Alkotmánybíróság megállapítása szerint is – alkotmánysértő módon elvették az egyházi státuszukat, amivel elvették a kiegészítő támogatást, a költségvetésük több mint 40 százalékát is. Egyetlen fenntartó se tud oktatást fenntartani perselypénzből, ez drága műfaj.

Az érintett iskolákat körülbelül 20 éve vették át az ottani önkormányzatok kérésére; akkor ez nem kellett a református egyháznak, amely ott túlsúlyban van jelenleg. Azt mondta: református lelkészek „agitálták” a tantestületeket és a szülőket, hogy követeljék az intézmények átadását a Klik-nek. A pénz elfogyása miatt is döntöttek az átadás mellett, mert Maruzsa Zoltán államtitkár letiltotta a teljes normatívát, így fél éve vergődnek jószándékú emberek támogatásából, amivel teljes fizetést nem tudtak adni, de valamennyit minden hónapban igen. 

Elmondta, perekben úton vannak afelé, hogy érvényesüljön az említett magyar Alkotmánybíróság és a strasbourgi bíróság azzal harmonikus döntése, amely kimondja, hogy helyre kell állítani az egyházi státuszukat.

Iványi Gábor
 
Iványi Gábor
Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

Ez a mostani bezárás mintegy 900 gyereket érint, a gyerekeik egyharmadát, és elindult valamennyi elszivárgás Abaújkéren is. Hörcsik Richárd szintén református lelkész, országgyűlési képviselő a hátuk mögött már gyűlést tartott tanároknak, szülőknek arról, hogy amint átadják az iskolát, folytatódhat a tanítás a szomszédos településen, Abaújszántón. Ugyanakkor Iványi szerint ez nem így megy, ezekre az iskolákra nincs szüksége a hatalomnak, nem akarja megőrizni őket.

Iványi Gábor azt mondta: egyelőre mindenki a helyén maradt, a tanárok is, de ez maximum erre a tanévre szól. Nem titkolják, hogy szét fogják szórni őket más intézményekbe. Annak vége, ahogy ők ezt kiépítették, hiszen volt, ahova bölcsődétől, óvodától középiskoláig lehetett járni.

Úgy fogalmazott: udvariasságból sem feltételezték eleve, hogy a Fidesz szét fogja verni az oktatási intézményeiket is; a világ normális részein kormányok jönnek-mennek, de az iskolák működnek. Ezért kellett végigszenvedniük olyan sületlenségeket, mint amikor olyanokat kértek rajtuk számon, hogy miért nem rendelkeztek B-tervvel. Mi lenne a B-terv, hogy felszólítják a kormányt a lemondásra vagy vita nélkül feladják? – tette fel a kérdést.

A többi gyerek taníttatásával kapcsolatban azt mondta: „van hitem arra, hogy tudjuk folytatni”, hozzátéve: „miért nem hagynak békén, hogy végezzük a munkát?” Elmondta: az abaújkéri iskolájukba 40 településről szedik össze a gyerekeket busszal, amire egy fillér támogatást nem kaptak. Ha azt az iskolát is szétverik, ezt más nem fogja megcsinálni, ezek a gyerekek elvesznek. Ebben az esetben a kormányt nem érdekli a jövő, mert a tehetség nem rétegspecifikus, nem lehet olyat mondani, mint Maruzsa államtitkár, hogy amit ők csinálnak, az „nem megtérülő befektetés”.

A kormányról úgy fogalmazott: „meg akarom várni, hogy emberségüket megmutassák, abból vizsgázzanak, értsék meg, hogy amit csinálnak, az esztelenség és tisztességtelen”. Arra sincs máshol példa, hogy tanév közepén verjenek szét iskolát, ez lehetetlenség – tette hozzá.

Iványi Gábor kitért arra is, hogy országgyűlési képviselő, polgármester, helyi elöljáró sosem ment el az ünnepségeikre, most a gyürei iskolában forralt bor meg forró csokoládé mellett „tort ültek efelett”. Ezt szégyennek tartja a lelkész. Aki hangsúlyozta, végig ügyeltek arra ennél a váltásnál, hogy a gyerekek és pedagógusok érdeke minél kevésbé sérüljön, és még az is elhangzott egy magasabb rangú tárgyalóféltől, hogy ez „nem szempont”.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2024. január 10., szerda 16:25
Műsorvezető: Bolgár György