„Klubrádió
Reggeli gyors

Itt van a Covid-újhullám, az omikron "nyári" változata

30/06/2022 14:29

| Szerző: Klubrádió

A korábbi védőoltások – még ha most adatjuk be, akkor is – mérsékelten hatékonyak ezek ellen a "nyári" omikron-fertőzések ellen, mondta Rusvai Miklós virológus a Reggeli gyorsban.

2022. június 30. Reggeli gyors - részlet 22.06.30. Rusvai Miklós
06:24
00:00
Egyre több a covidos az országban. Bár a hivatalos közlemény szerint az elmúlt héten összesen 3042 új fertőzöttet igazoltak, a Népszava szerint a háziorvosok azt tapasztalják, újra nő a fertőzöttek száma, egy laborban pedig 5-ről 13,5 százalékra nőtt a pozitív tesztek aránya.

"Vélhetőleg hazánkban is lesz most egy esetszámnövekedés, ami az omikron nyári változata. Nyugat-Európában is megfigyelhető volt, illetve bizonyos országokban még tart is. Azonban ez az esetszám nagyon elmarad attól, amit járványcsúcsnak nevezünk. Szerencsére a tünetek is enyhe lefolyásúak: torok- és fejfájás, köhögés, tüsszögés; tehát náthaszerű tünetekben nyilvánul meg, négy-öt nap alatt átesik rajta, aki most fertőződik" – mondta a virológus. Hozzátette, hogy akik most a hivatalos statisztika szerint lélegeztetőgépen vannak, ők sem a Covid miatt szorulnak ilyen ellátásra, hanem az egyéb állapotuk miatt, csak éppen a vizsgálat közben kiderül, hogy fertőzöttek is. 

 Fotó: Pixabay
 

Rusvai Miklós kiemelte, hogy a korábbi védőoltások – még ha most adatjuk be, akkor is – mérsékelten hatékonyak ez ellen a "nyári" omikron ellen. Szerinte a vakcina a megfertőződést úgysem képes kivédeni, tehát a mostani koronavírus-fertőzést egyszerűbb átvészelni, mert maximum nem öt napig leszünk betegek, hanem csak háromig.

A teljes beszélgetést a cikk elején a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Rusvai Miklóssal
2022. június 09., csütörtök 07:35
Műsorvezető: Mérő Vera