„Klubrádió
Esti gyors

Rusvai: Gyorsabban terjed, de nem biztos hogy enyhébb betegséget okoz az omikron

17/12/2021 17:29

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Az eddig begyűjtött külföldi adatok alapján, az omikron variáns nem okoz gyengébb lefolyású betegséget – állítja Rusvai Miklós. A virológus arra is felhívta a figyelmet, a halálozások száma száma sem emelkedett meg. 

2021. december 17. Esti gyors - részlet 21.12.17. Rusvai Miklós
10:02
00:00

Egyelőre csak korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre adatok a koronaavírus omikorn variánsának természetéről.

Rusvai Miklós virológus a Klubrádiónak elmondta, hogy az eddigi megfigyelések alapján összehasonlítva az alfa és a delta törzsekkel az derült ki, hogy azt a fertőzésszámot, amit az alfa egy hónap alatt, a delta két hét alatt, azt az omikron egy hét alatt képes elérni. A dél-afrikai adatokhoz igazodik a brit adatsor is. Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy ezek az adatsorok aligha összehasonlíthatók. Dél-Afrikában, ahol először észlelték az omikront, nagyon sok a fiatal (az átlagéletkor harminc év alatt van), akiknek sokkal kisebb arányban vannak egyéb betegségeik, illetve a fiatalok más tüneteket tapasztalnak.

A dán adatok alapján, ahol száznál több ember fertőződött meg az omikron variánssal, nem tapasztaltak gyengébb lefolyású betegséget, mint amilyet a vírus korábbi törzsei okoztak. Ehhez képest a halálozások száma száma sem emelkedett meg. Jelenleg azt várják a szakemberek, hogy jóval gyorsabb terjedésre kell számítani. 

Az oltások hatékonyságával kapcsolatban Rusvai Miklós elmondta, hogy továbbra is ezeket tartja a leghatékonyabb megoldásnak, már csak azért is, mert az egyes mutációk alapjaiban nem térhetnek el olyan nagy mértékben a korábban megjelent törzusekhez képest. Mindenképpen hasznosnak tartja ugyanakkor, hogy az új mutánsokra is kifejlesztenek oltásokat.

A vakcina lényege, hogy nagyobb antitest-készlettel nézzen szembe a szervezet egy esetleges fertőzéssel, és ne akkor kelljen a szervezetnek újratermelnie azokat 4-5 nap alatt.

Dr. Rusvai Miklós
 
Dr. Rusvai Miklós
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Rusvai Miklóssal
2021.12.17., péntek 18:15
Riporter: Selmeci János