„Klubrádió
Reggeli gyors

Itt senki nem ad senkinek öt kiló krumplit a kezébe

8/02/2022 13:17

| Szerző: Klubrádió

Közadakozásból juttatná el szavazni az angliai magyarokat áprilisban egy frissen alapított civil szervezet. Láng Balázs, az angliai Diaspora Aid képviselője beszélt a részletekről.

2022. február 08. Reggeli gyors - részlet 22.02.08. Láng Balázs
08:13
00:00
Hiába követelték petícióban, hogy megkönnyítsék a külföldre vándorolt magyarok választáson való részvételét, a Nemzeti Választási Iroda kijelentette, hogy nem tesznek lépéseket, hogy külföldön több szavazóhelyiségben is szavazhassanak a magyar állampolgárok. Ezen a helyzeten segítene a Diaspora Aid nevű civil szervezet, közadakozásból támogatnák az angliai szavazókörökbe való eljutást.

Alkotmányos alapjog, hogy egy magyar állampolgár részt vehessen az országgyűlési választáson, de ez a külföldön élők magyarok esetében az Európában megszokottól eltérő mértékű – mondta Láng Balázs. Példaként felhozta a tavalyi bolgár országgyűlési választást, ahol az Angliában élő – a magyarhoz hasonló méretű – bolgár diaszpórának az Egyesült Királyságban 135 helyen volt lehetősége leadni a voksát, míg a mi áprilisi választásunkon összesen három helyen (Londonban, Edinburgh-ban és Manchesterben) szavazhatnak az ott élő magyarok (megközelítőleg 170 ezer ember).

Az általános levélszavazás lehetőségét 2014-ben a magyar kormány a határon túl élő magyarokra terjesztette ki, a külföldön élőkre nem. Ott csak az szavazhat levélben, aki "megszabadul" a magyarországi lakcímétől, de ők legtöbben kötődnek az anyaországhoz, így nem szüntetik meg a magyar lakcímüket, ezért a szavazni vágyók kénytelen akár a tartózkodási helyüktől igen messze – akár nyolc órányira – lévő szavazóhelyre utazni – mondta a civil szervezet képviselője.

Fotó: Facebook
 

Láng hangsúlyozta, hogy a Diaspora Aid egy civil és politikától független civil szervezet, akik magánadományokból szeretnének összegyűjteni 30 ezer fontot, és amennyiben ez sikerül, akkor azoknak segítenek, akik korlátozottak a mobilitásukban, tehát pusztán azért nem tudnak élni az alkotmányos alapjogukkal, mert aránytalanul nagy távolságot kell megtenniük és – alkotmányellenes módon – aránytalanul nagy költségekkel jár, ha szavazni szeretnének.

A félreértések elkerülése miatt Láng Balázs ismét kiemelte, hogy itt senki nem szervez szavazókat, nem buszoztatásról van szó, itt nem ad senki senkinek öt kiló krumplit a kezébe, pusztán azoknak a szavazóknak próbálnak jogsegélyt nyújtani például egy buszjegy formájában, akik egyébként is szeretnének élni a szavazati jogukkal.

A teljes beszélgetést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors - interjú Láng Balázzsal
2022. február 08., kedd 08:35
Műsorvezető: Dési János