„Támogassa
A lényeg

Pénzt gyűjtenek a magyaroknak, hogy minél többen tudjanak Angliában is szavazni

7/02/2022 09:20

| Szerző: Klubrádió

Közadakozásból szeretne segíteni az Angliában élő magyarok által alapított Diaspora Aid nevű civil szervezet abban, hogy megkönnyítse a külföldön élő magyar szavazását.

A 444 szerint "ezrével terveznek eljuttatni olyan szavazókat London és Manchester magyar külképviseletéhez április 3-án, akik már régen letettek arról, hogy szavazzanak." A helyzet ugyanis olyan, hogy "a magyar kormány tudatos logisztikai lépésekkel igyekszik megakadályozni, hogy a Nyugat-Európában élő, az anyaországtól formálisan még el nem szakadt magyarok minél többen szavazhassanak az országgyűlési választásokon. A hazai lakcímmel rendelkezők ugyanis csak a külképviseleteken szavazhatnak, a levélszavazás lehetőségétől megfosztották őket" - írja a lap.

Angliában kizárólag Londonban és Manchesterben lehet szavazni, továbbá Nagy-Britannia területén még Edinburgh-ben, ugyanakkor legalább 155 ezren szavazhatnának. Előbb azt szerették volna a civilek elérni, hogy időszakos külképviseleti választási irodák és szavazóhelyiségek létesítésével London, Manchester, Leeds, Liverpool, Birmingham, Edinburgh, Cardiff, Brighton, Bristol, Norwich, Nottingham, Cambridge, Canterbury városaiban is lehessen szavazni, és hogy „a korábbi áldatlan állapotok megelőzése érdekében” növeljék a szavazás lebonyolítására alkalmas helyiségek számát a két hivatalos helyen.

Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke azonban ettől mereven elzárkózott. A Diaspora Aid 30 ezer fontot akar összegyűjteni, hogy bárkinek segítenek, hogy eljusson szavazni:

“Ez a civil szervezet most nem kevesebbre vállalkozik, minthogy a társadalmi mobilitás jegyében lehetőséget teremt a gondtalan szavazásra minden olyan magyar választónak, aki a magára hagyott csomóponti nagyvárosokban és azok környékén él, politikai hovatartozástól függetlenül.”