„Klubrádió
20 esztendőnk hatalom

Innen indult a Nagy Generáció

15/01/2022 10:03

| Szerző: Klubrádió/pj

20 esztendőnk hatalom címmel indítunk visszatekintő sorozatot a húszéves Klubrádió honlapján, ahol az elmúlt két évtized néhány emlékezetes műsorából szemezgetünk.

Ezúttal a 2018. november 10-i Filmklubrádiót vettük elő, mely a Törvénytelen Muskátli című filmről (illetve annak első részéről) szólt.

2021. december 22. 20 esztendőnk hatalom (2018.11.10. Filmklubrádió: Törvénytelen Muskátli)
50:08
00:00
"1958 végén váratlanul, megmagyarázhatatlan elemi jelenségként, tehetséges fiatalok találnak egymásra a Belváros szívében. Legfőbb találkozási helyük a Váci utcában található Muskátli presszó volt. Ennek az eleinte kis, majd később több száz fősre nőtt csoportnak egyik meghatározó alakja Dr. Végh László zeneszerző és röntgenorvos volt, akinek cselédszobájában egy-egy költői vagy drámai felolvasóesten néha ötvenen is összegyűltek. Különös szerencséjük volt, hogy még ismerhették a Mestereket, akiknek akkoriban a nyilvánosság helyett a hallgatás jutott osztályrészül. Szoros baráti kapcsolatba kerülhettek Kassák Lajossal, Korniss Dezsővel, Jakovits Józseffel, Füst Milánnal, Weöres Sándorral. Etikát, emberi tartást kaptak tőlük, egy olyan korban, amikor az absztrakt vagy nonfiguratív festészet, vagy az elektronikus zene politikai vétség és rendőrségi ügy volt. Két évtizeddel később ezt a társaságot nevezték el a "Nagy Generáció"-nak, akik közül több neves filmrendezőt, írót, festőt ismerhettünk meg, de akik közt találhatunk olyanokat is, akik kivívták maguknak a nagy "nevezetes névtelenség" státuszát." (Kincses Károly)

A Muskátli-körből rengeteg híresség került ki, hiszen ez volt szinte az egyetlen olyan hely 1956 után egészen 1968-ig, ahol a tiltott kultúra iránti szomj összehozta az eberket. Egyszerre volt cukrászda, presszó, Cartier Latin, a Sorbonne, a tudományos akadémia, csajozóhely, a modern avantgarde művészet és a politikai ellenállás gyülekezőpontja, ahol generációk találkoztak, Kassák és a fiatalok; ahol Hamvas-kéziratok forognak, ahol Halász Péter szobaszínházának alapjai megszülettek.

A film szereplői: Hencze Tamás; Kecskeméti Kálmán; Kenedi János; Koncz Csaba; Ventilla István; Ungváry Rudolf; Benke László; Deák László; Gyarmathy Tihamér; Ferda Zsuzsa; Gyémánt László; Dr. Perlaky Árpád; Lisziák Elek; Lugossy István; Mihalovics György; Dárday István; Szász István; St.Auby Tamás; Sipos István; Petrigalla Pál.

"Ne jelentsd, már jelentettük" - volt kiírva az összejöveteleken, így amikor a besúgó belépett, elpirult. De ennek célja nem az volt, hogy lebuktassák őt, hanem hogy szabadon merjenek beszélgetni. Azóta az is kiderült, hogy a film központi alakja, dr. Végh László maga is besúgó volt. A jelentést tevők olykor különleges tudású emberek voltak, nem feltétlenül buták - mondta el a rendező. Csepeli György is elmondta, hogy rá olyan besúgó volt állítva, aki szerette őt - derült ki, miután elolvasta a jelentéseket önmagáról.

 

Kisfaludy András - a Kex egykori dobosának - filmje, a Törvénytelen Muskátli 1996-ban a Magyar Filmszemlén a legjobb dokumentumfilm fíját nyerte el.

Filmklubrádió
2018. november 10.
Műsorvezető: Rózsa Péter