„Klubrádió
20 esztendőnk hatalom

Bloggerek alkonya

20/12/2021 15:27

| Szerző: Klubrádió

20 esztendőnk hatalom címmel indítottunk visszatekintő sorozatot a húszéves Klubrádió honlapján, ahol az elmúlt két évtized néhány emlékezetes műsorából szemezgetünk.

2016-os műsorunkban, a Balkanyar egyik adásában Rózsa Péter vendégei az azóta országgyűlési képviselő-jelöltté avanzsált Jámbor András és a már elhunyt Megyesi Gusztáv voltak.

A 2000-es évek elejétől jelentős blogger csapat dolgozott a baloldali sajtó mellett, de később nem tartottak igényt a munkájukra. Vajon miért nem?

2021. december 21. 20 esztendőnk hatalom (2016.01.23. Balkanyar: Megyesi Gusztáv és Jámbor András)
47:13
00:00

Lehúzta a rolót, a Freeblog, a Blogtér, megvált bloggereitől a Népszava és a Népszabadság is. Furcsa, mert ezek voltak a legnépszerűbb online média-jellegű tartalmak, nem csoda, hogy korábban szívesen dolgozott velük az írott sajtó is. A változás okait kereste Rózsa Péter műsorában, a Balkanyarban 2016-ban Megyesi Gusztáv tárcaíró és Jámbor András blogger.

A blog
A blog egy olyan weboldal, amely periodikusan újabb és újabb bejegyzésekkel bővül, ezeknek a sorozatából áll. A blogok többsége nyilvános, bárki számára elérhető. Az eredeti megnevezése weblog,  a web és a blog (napló) szóból keletkezett, innen rövidült le. A blog témája bármi lehet, személyes naplótól a politikai vélemény-nyilvánításig, de lehet az üzleti kommunikáció eszköze is. Számos szolgáltató kínál ingyenes, vagy fizetős blogszolgáltatást, de aki tud, maga is üzemeltethet blogmotort.

 

 
Blogger
Pixabay
 

A beszélgetőtársak egyetértettek abban, hogy print sajtó továbbra is lesz, egyfajta kiútnak pedig az internet kívánkozik továbbra is. A bloggerekről való lemondásnak anyagi okai lehetnek, hiszen az üzemeltetés százezrekben mérhető havonta, plusz még fejleszteni is kell. Tehát vagy nem csinálták jól, vagy annyira vissza kellett venni a költségeket, hogy ez már nem fért bele. A blogok közötti verseny nem egyszerűen kattintásszámra megy, fontos a minőség. Egy jó bloggernek ezért is nehéz a munkája, nincs főnöke, nincs kontrollja, értékrendjére támaszkodhat, meg a szaktudására – mondja Megyes Gusztáv. Az a tézis már rég megdőlt, hogy a szólásszabadság azt jelenti: bárki, bármikor, bármit írhat. A Facebook fontos tulajdonsága, hogy összegyűjti a hasonló gondolkodású, érdeklődésű embereket, s ha ily módon létrejönnek néhány ezer fős csoportok, az igencsak bosszanthatja a hatalmat, hiszen olyasmi történik, amire nincs befolyása. Általában szét lehet szakítani, tönkre lehet tenni egy csoportot kommentekkel, azonban itt igen nehéz, hiszen a sok hasonló vélemény az ellenző kommenteket kitolja, kiűzi. Jámbor András egy káros jelenségre hívta fel a figyelmet, nevezetes arra, hogy egy-egy kacsa hányszor át tud futni az interneten. 2015 júniusában, amikor valóban rengeteg menekült torlódott fel a Keleti pályaudvarnál, megjelent a neten, hogy menekültek rendőröket késeltek meg. Senki sem járt utána, az álhírt több százezren adták tovább. Júliusban, augusztusban változatlan formában megint felkerült, megint tarolt. Ám ugyanilyen hatást váltott ki még októberben is, amikor újra feldobták, pedig akkor már egy szál menekültet nem lehetett látni. Az álhírek ellen tehát tenni kellene valamit, de semmiképp nem tiltással, hanem felvilágosítással. A menekültellenes kormányzati kampánynak volt még egy furcsasága, mégpedig az, hogy többnyire hagyományos elemeket használtak, direkt mailt, óriásplakátot, újság- tévé-, rádióhirdetést, netes eszközöket kevésbé. És a kampány hatásfoka jó volt. Ez persze nem jelenti azt, hogy a politikai kommunikációból kiesne az internet, bár más országokban intenzívebben használják.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Balkanyar
2016. január 23.
Műsorvezető: Rózsa Péter