„Klubrádió
Megbeszéljük...

Balogh S. Éva nélkül nehezebb lesz eljuttatni az igazságot az érdeklődőknek az Orbán-rezsimről

3/12/2021 17:58

| Szerző: Klubrádió

Balogh S. Éva megkerülhetetlen tájékoztatást adott rólunk magyarokról az egész világnak. Nehezebb lesz nélküle eljuttatni az igazságot az Orbán-rezsimről mindenhová, ahol érdeklődnek irántunk. De elvárná, hogy tegyük tovább a dolgunkat – így emlékezett Bolgár György a napokban elhunyt történészprofesszorra, a Hungarian Spectrum alapítójára.

2021. december 02. Megbeszéljük / részlet, emlékezés Balogh S. Évára (21.12.02.)
01:29
00:00
Kedden, 85 éves korában meghalt Balogh S. Éva, 1956-os menekült, a Yale Egyetem nyugalmazott történelemprofesszora. Róla is megemlékezett Bolgár György a Megbeszéljük csütörtöki adásában: 

„Az élet vagy a halál szomorú fintora, hogy Avar János egyik amerikai barátja, Balogh S. Éva, a híres Yale Egyetem volt történészprofesszora ugyancsak a napokban halt meg. Őt nemcsak a Yale-ről ismerhettük, hanem a Hungarian Spectrum nevű blog írójaként, szerkesztőjeként, amely az elmúlt majdnem másfél évtizedben rendkívül alaposan foglalkozott a magyar politika és közélet eseményeivel, így például a Klubrádió hányattatásaival is. Angol nyelven, tehát az amerikai és más külföldi érdeklődők száméra elérhetően.

Jellemző, hogy 2011-ben, amikor a svéd Pen Club meghívott Stockholmba, hogy beszéljek az Orbán-kormány média- és demokráciaellenes intézkedéseiről, a jogállam leépítéséről, a legnagyobb svéd napilap munkatársa készített velem interjút, és olyasmiket is tudott, amelyeken igazán csodálkoztam. Kérdeztem tőle, honnan vannak az információi, mire azt felelte: a Hungarian Spectrumból. Vagyis Balogh S. Éva megkerülhetetlen tájékoztatást adott rólunk magyarokról az egész világnak. Nehezebb lesz nélküle eljuttatni az igazságot az Orbán-rezsimről mindenhová, ahol érdeklődnek irántunk. De ő is, Avar is elvárná, hogy tegyük tovább a dolgunkat.”

A megemlékezést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.