„Klubrádió
Megbeszéljük...

Avar János született újságíró volt – így emlékezett rá Bolgár György

3/12/2021 13:34

| Szerző: Klubrádió

Avar János született újságíró volt. Az a rendkívül ritka fajta, aki sohasem bírt nyugodni. Mindig izgatta valami, mindig kereste az összefüggéseket, a magyarázatokat, szóval mindent akart tudni. Barátait is naponta többször felhívta, valahogy így: „Láttad ezt?” „Hallottad?” „Hát ez elképesztő!” „Ilyen nincs!” – idézte fel megemlékezésében Bolgár György. Hozzátette, ha Avar most felhívná, és megkérdezné, látta-e, olvasta-e, hallotta-e, „Ilyen nincs!”, azt felelné: ilyen tényleg nincs.

2021. december 02. Megbeszéljük / részlet, emlékezés Avar Jánosra (21.12.02.)
02:16
00:00
Nyolcvanhárom éves korában, csütörtökön meghalt Avar János újságíró. Rá emlékezett ezekkel a szavakkal a Megbeszéljük adásában kollégája, Bolgár György.

„A most elhunyt Avar János több volt ismert újságírónál, aki majdnem három évtizeden át dolgozott a Magyar Nemzet munkatársaként. többször is washingtoni tudósítóként. Több volt a rendszeres tévés külpolitikai kommentátornál, amerikai témájú könyvek szerzőjénél. Több a rendszerváltás után a magyar belpolitikával is rendszeresen foglalkozó újságírónál, a Vasárnapi Hírek főszerkesztőjénél, a tévés Újságíróklub állandó résztvevőjénél.

Avar született újságíró volt. Az a rendkívül ritka fajta, aki sohasem bírt nyugodni. Mindig izgatta valami, mindig kereste az összefüggéseket, a magyarázatokat. Magában és a nyilvánosság előtt is elemezte a történteket, szóval mindent akart tudni. Barátait is naponta többször felhívta, valahogy így: „Láttad ezt?” „Hallottad?” „Hát ez elképesztő!” „Ilyen nincs!"

És bár döbbenten figyelte, hogyan romlik a demokratikus világ a gyakran példának tekintett Amerikában, és különösen az elmúlt 11 évben Magyarországon, az örök optimizmus éltette – egészen mostanáig. De még pár napja, kórházi műtétje után is kommentálta a Hócipőnek a neki feltálalt híreket. Nem volt hajlandó megadni magát. 

Úgyhogy ha most felhívna, és megkérdezné, láttam-e, olvastam-e, hallottam-e, „Ilyen nincs!”, azt felelném: ilyen tényleg nincs.”

A megemlékezést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.