„Klubrádió
20 esztendőnk hatalom

A fideszes zsidó...

18/12/2021 07:00

| Szerző: Klubrádió

20 esztendőnk hatalom címmel indítunk visszatekintő sorozatot a húszéves Klubrádió honlapján, ahol az elmúlt két évtized néhány emlékezetes műsorából szemezgetünk.

Egy 2018-as Filmklubrádióban Hajdú Eszternek A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció című dokumentum-filmjéről beszélgettünk Kéri László politológussal, Sebes Gábor fideszes képviselővel, a film főszereplőjével.

A 2008-as dokumentumfilm nem egyszerűen egy film, hanem egy mediációs kísérlet is volt. A történet, melyet Hajdú Eszter bemutat, hogy miként tett tönkre családi és baráti kapcsolatokat a rendszerváltás utáni politika. A Filmklubrádió rendezvényén megnéztük a filmet, utána pedig megvitattuk azt Rózsa Péter moderálásában.

A polarizált közéletről szóló film 2008 táján készült, amikor a Magyar Gárda masírozott az országban, amikor a politikai táborok közötti árkok már nagyon kiszélesedtek. A rendező két történetet kísér végig kamerával, az egyik két egykor SZDSZ-közeli barát története, a másik egy széthulló családé.

Székely Gábor (a Szerencsejáték Rt. egykori vezérigazgatója) és Sebes Gábor (akkor fideszes önkormányzati képviselő) más-más családi környezetből jutott el oda, hogy a rendszerváltás idején a liberális pártban találják meg az útjukat. Sebes 1990-ben a XII. polgármestere volt z SZDSZ és a Fidesz közös jelöltjeként, az 1998-as önkormányzati választásokon pedig a Fidesz listáján kerülte be a XXII. kerület képviselő-testületébe. A váltást ő úgy magyarázta, hogy az SZDSZ kiment alóla. (Sebes 2019 óta már nem tagja a párt képviselőtestületének, 2018-ban élesen bírálta pártját a hvg.hu-n, amikor azt írta: "A bekopogó aktivistáinknak viszont sokan mondták, hogy most utoljára szavaznak a Fideszre, mert elegük van az urizálásból és a nagyüzemi lopásból. Rogán Antal, Semjén Zsolt és Kósa Lajos annyira ostobának és kapzsinak bizonyultak, hogy nincs helyük az ország vezetésében." Sebes Gábor jelenleg nyugdíjas, a Pesti Srácok vendégszerzője.)

A film másik szála egy nemzeti érzelmektől túlfűtött férj és a liberális szemléletű anya válása, illetve a felnőtté váló lányuk sodródásának története. 

A film különlegessége, hogy megpróbálnak egy profi mediátor segítségével próbálják rendezni a megromlott kapcsolatokat, és ezt a folyamatot is végigkövetik. A dokumentumfilmben nem foglalnak állást arról, kinek van igaza, és nem is a politika a fő témája, sokkal inkább az, hogy különböző meggyőződések hogyan állhatnak emberek közé és ezek hogyan alakítanak ki kibékíthetetlen ellentételeket.

Vajon milyen eredményre jut a mediáció? (A film két részben megtalálható a Dailymotion videós portálon: itt és itt.)

A fideszes zsidó
 

Kéri László politológus és Sebes Gábor a vetítés után a közönség előtt beszélgettek nyilvánosan, ennek részletei is visszahallgathatók a Filmklubrádió 2018-as adásából.

Filmklubrádió
2018.03.18. 14:00
Szerkesző-műsorvezető: Rózsa Péter