„Klubrádió
Megbeszéljük...

Veszélyben Hajdú Eszter új filmje

21/07/2020 18:48

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Az egyik szereplője tiltatná le a filmet, amely az LGT legendás gitárosáról, Barta Tamásról szól. Az alkotás csütörtökön kerülne a mozikba.

2020. július 21. Megbeszéljük - részlet 20.07.21. Hajdú Eszter
11:16
00:00

Nem teljesen szokatlan, hogy egy dokumentumfilm szereplője meggondolja magát és nem szeretné, ha a közönség látná, de nem is gyakori. Hajdú Esztert meglepte, hogy az egyik szereplő, aki ráadásul csak pár percig látható, két évvel a forgatás után próbálja letiltatni a film bemutatását. A felvételek jó hangulatban készültek, az illető aláírta, hogy hozzájárulását adja,most mégis fenyegetőzik perrel, és más dolgokkal, legújabban pedig nem is hajlandó kommunikálni a rendezővel.

Fortepan 
Adományozó: Péterffy István
 

A filmet csütörtöktől vetítenék a mozikban. Az LGT egyik alapító tagjáról, a legendás gitáros Barta Tamásról, illetve az édesanyjával ápolt drámai kapcsolatról szól. A zenész 1974-ben disszidált és 1982-ben halt meg. Máig nem világos, hogy meggyilkolták, vagy öngyilkos lett. A szóban forgó szereplő az ügy gyanúsítottja volt, az ő fegyveréből adták le a halálos lövést, amin az ujjlenyomatát is megtalálták. Ám a filmben ez csak egy mellékszál.

Az ötlet onnan származik, hogy Barta Tamás édesanyjának volt egy fogadott lánya, aki történetesen a rendező édesanyja, így sokáig éltek egy háztartásban. A Los Angelesben élő gitáros és Budapesten maradt anyja hangos leveleket váltott, azaz magnókazettákra mondták föl a gondolataikat, üzeneteiket. Ezeket hallgatta meg Hajdú Eszter, így bontakozott ki előtte a dráma. Kétezer fotó is előkerült, amelyeket idegenek még nem láthattak. A rendező forgatott az egykori zenésztársakkal és más kortársakkal is.

Barta az édesapja halála után hagyta el az országot, az édesanyja nehezen viselte a történteket. Már éppen feloldódni látszott a kettejük közötti dráma, az anya társat talált, a fiúnak kezdett beindulni az üzlet Amerikában, amikor jött a halálos lövés. És most jöhet a film drámája, ha végül mégsem engedik bemutatni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Fortepan, adományozó: Urbán Tamás.

Megbeszéljük
2020.07.21. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György