„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Az iszlám Hollywood szerint

5/07/2020 11:14

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában beszélgetünk arról, hogyan változott az iszlám ábrázolása amerikai filmeken a szeptember 11-i terrortámadás után, valamint szó volt az idei Szánsájn Fesztiválról is.

2020. július 04. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2020. július 04., szombat 13:30)
29:42
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

A Cirko-Gejzír mozi idén is megtartja Szánsájn Fesztiválját július 2. és 29. között. A Cirko Film és a Mozinet elmúlt években bemutatott filmjeit vetítik, köztük olyan díjnyertes alkotásokat, mint az Élősködők, A négyzet vagy éppen a Testről és lélekről. A műsorban néhány filmet méltattunk amolyan kedvcsinálóként.

Boronyák Rita filmes újságíró ajánlotta a Táncterápia című brit komédiát, amelynek kiindulási pontja, hogy a látszólag tökéletes életet élő, sznobizmusra hajlamos Sandra nyugdíjba vonulása előtt nem sokkal felfedezi, a férje viszonyt folytat a legjobb barátnőjével.

Beszélgettünk még A szavak ereje című drámáról, amely egy apa küzdelmét mutatja be, aki évekkel korábban eltűnt fiának keresését, bár szinte reménytelennek tűnik, még mindig nem adta fel.

Tóth Csaba filmkritikus ajánlotta a Férfiak fecskében című vígjátékot, amelynek főhőse életközepi válsággal küzd, és – mintegy gyógyírként – csatlakozik egy férfi szinkronúszó csapathoz.

Valamint terítékre került az Ízlés szerint fűszerezve című olasz vígjáték, amelyet Deák Zsuzsanna, a Cirkó Mozi szóvivője méltatott. A történet főhősének Arturónak, a sikeres séfnek ismétlődő dühkitörései miatt közösségi szolgálatot kell teljesítenie: egy Asperger-szindrómásokkal foglalkozó segítő csoport tagjait kell megtanítania a főzés rejtelmeire. A húszéves Guido különleges tehetséget mutat az ízek és fűszerek iránt. Arturo magával viszi a fiút egy szakácsversenyre: a gyönyörű tájakon át vezető toscanai út során lassan kibontakozó különleges barátság gyökeresen megváltoztatja Arturót.

A műsor folytatásában olyan filmekről esett szó, mint a Lányom nélkül soha vagy Az üzenet. Közös vonásuk, hogy vagy politikai vagy vallási megközelítéssel, de fontos szerepet kap bennünk az iszlám ábrázolása. Paár Ádám történész-politológus arról beszélt, hogyan változott az amerikai filmesek témával kapcsolatos érzékenysége a szeptember 11-i terrortámadás után. Az interjúból kiderült, hogy az iszlám világ amolyan egzotikumként jelent meg a XX. század eleji hollywoodi filmekben, majd a hetvenes évekre ez különböző politikai események hatására egyfajta félelemkeltésbe csapott át, míg 2001. után már sokkal árnyaltabb alkotásokkal is találkozhatunk.

Továbbá arról is szó esett hogyan készíthető történelmi film Mohamed prófétáról, ha ő maga nem ábrázolható mozgóképen.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2020. július 4., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes