„Klubrádió
Reggeli gyors

Amikor megváltozott a világ - Szeptember 11.

11/09/2019 11:42

| Szerző: Klubrádió

Tizennyolc éve történt a legvéresebb, legszervezettebb, legfélelmetesebb terrortámadás New Yorkban. Több ezren estek áldozatul, többségükben civilek.

2019. szeptember 11. Reggeli gyors - részlet 19.09.11. Kis Benedek Jozsef
06:44
00:00

Kétségtelenül a világ legvéresebb, leghatékonyabb terrortámadását hajtották végre 2001. szeptember 11-én New Yorkban. A Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba egy-egy repülőgép csapódott be, az épületek kigyulladtak és összeomlottak. Több ezer ember halt meg. A terroristáknak voltak más célpontjaik is, például a Pentagon.

Az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete videóüzenetében így fogalmazott az évfordulón: „...a világunk megváltozott. Láttuk a káoszt, megcsapta orrunkat a füstszag, megéreztük a félelmet.”

Bár a legjobban dokumentált támadásról van szó, utána mégis tévhitek, fals információk egész sora keringett, annak ellenére, hogy egy több mint 500 oldalas jelentés készült a kongresszus számára. Áldozatok százait máig sem sikerült azonosítani.

Kis Benedek József biztonságpolitikai szakértő úgy véli, az egyik legnagyobb probléma az volt, hogy az Egyesült Államokban működő 16 nemzetbiztonsági szolgálat között nem volt megfelelő az együttműködés, az információcsere. Nyitott kérdések még mindig vannak, a főszervezőnek tartott férfi és több társa ügyében máig nincs bírósági ítélet.

Az USA belefogott ugyan az Afganisztán elleni háborúba, de az akciókban mások is rész vettek, például szaúdiak. Trump bizonytalan, országának gyengülnek a pozíciói. Osama bin Laden székének utódlásáért pozícióharc folyik, a fiát, akit sokan első számú jelöltnek tartottak, kivégezték. Már nem csak egyetlen Iszlám Állam van, azt szétverték, hanem van helyette sok kicsi. Az ideológia pedig terjed. Az valószínű, hogy pontosan ugyanilyen támadást már nem tudnának végrehajtani a terroristák, de másféléket igen. Tény tehát, hogy a terrorveszélyre folyamatosan figyelni kell.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2019.09.11. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre