„Klubrádió
Reggeli gyors

Rendet tenne az interneten a kormány

13/08/2019 10:59

| Szerző: Klubrádió

Az állampolgárok feletti uralomról van szó, ezt szeretnék saját kezükben tudni egyes nemzeti kormányok.

2019. augusztus 13. Reggeli gyors - részlet 19.08.13. Rab Árpád
06:45
00:00

Az országokhoz nem köthető, határokon átívelő tevékenységet folytató nagyvállalatok szabályozását uniós és nemzeti szinten egyaránt újra át kell tekinteni – erről beszélt minap az Igazságügyi Minisztérium új vezetője. Varga Judit kifogásolta, hogy a nagy techcégek nem fizetnek adót, vagy nem ott, ahol a bevételük keletkezik, továbbá cenzúráznak.

Rab Árpád a Corvinus egyetem docense szerint az adózási magatartás nem csak az IT-szektorra jellemző. A nagy cégek bizony könnyen megtalálják a kiskapukat és abban az országban adóznak, ahol a legkedvezőbbek a feltételek. Persze, ezt teszi a Google, a Facebook is, de élnek a lehetőséggel kisebb vállalatok is.

Ami a cenzúrát illeti. Lehet így is nevezni, de tulajdonképpen arról van szó, hogy a Facebook, a Twitter és hasonlók személyre szabott algoritmusokkal dolgozva nyújtanak személyre szabott szolgáltatást. Hatalmas adattömegről van szó, ezeket senki sem nézné végig, azért kapunk válogatott információkat. Innen nézve mondhatjuk ezt kényelemnek is.

Az ilyen nagy szolgáltatók megregulázása nem könnyű feladat. A nagyobb országok, mint mondjuk Oroszország, vagy Kína megteheti, hogy egyszerűen kizárja, nem engedi be a szolgáltatást. Ez a legegyszerűbb, de finomabb szabályozást kialakítani nagyon nehéz. Az egész tevékenység nehezen fogható meg jogilag, így a szabályozás mindig le van maradva.Tiltakozni lehet egy ilyen cég tevékenysége ellen a székhelyén. Le is lehet tiltani bizonyos tartalmakat, mint például a terrorizmus, vagy általában az erőszak, sőt azt is meg lehet tenni, hogy tízszer annyi káros tartalmat jelenítünk meg.

Magyarországon is több jogászcsoport dolgozik valamiféle szabályozás kialakításán. Azonban ez 1-2 évnyi munkát jelent, ami a digitális korban nem igazán releváns.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton.

Reggeli gyors
2019.08.13. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor