„Klubrádió
20 esztendőnk hatalom

Szijjártó: A hatalom tudatosan provokál

15/12/2021 06:15

| Szerző: Klubrádió

20 esztendőnk hatalom címmel indítunk visszatekintő sorozatot a húszéves Klubrádió honlapján, ahol az elmúlt két évtized néhány emlékezetes műsorából szemezgetünk.

Bizony, volt idő, amikor még a Fidesz szóba állt a Klubrádióval. Szijjártó Péter - a Fidesz akkori szóvivője - nyilatkozott nekünk 2006. október 24-én.

2021. december 14. 20 esztendőnk hatalom (2006.10.24. Interjú Szijjártó Péterrel)
05:51
00:00

Szijjártó Péter, a Fidesz akkori kommunikációs igazgatója nyilatkozott a Klubrádiónak a máig vitatott 2006. október 23-i utcai összecsapások után, amelyek miatt később több rendőrt felelősségre vontak.

Először azt kérdeztük tőle, hogy van Révész Máriusz, akit rendőrök bántalmaztak az este, megsérült a feje és megrepedt a lapockája. Szijjártó elmondta, előző este értesült képviselőtársa állapotáról, aki az eszméletvesztés és az agyrázkódás után jobban van. Valahol a Fidesz ünnepi rendezvényének környékén történt a támadás.

Beszélt arról is, hogy rendkívüli vitanapot kezdeményeztek az október 23-i eseményekről, és reméli, hogy ehhez a kormánytöbbség is hozzájárul, ők is szeretnék kideríteni az igazságot.

Úgy fogalmazott: „A tegnapi napon egyetlen olyan nagy rendezvény volt, amely mindenfajta atrocitás, provokáció, rendbontás nélkül zajlott le, békésen, méltóságteljesen, és ez a Fidesz megemlékezése volt, amelyen ott volt óvatos becslések szerint is 500-600 ezer ember”. Viszont – tette hozzá – sokkoló volt látni azokat a képeket, hogy békésen demonstráló, oda igyekvő, vagy egyszerűen az utcán tartózkodó embereket ért rendőri támadás, erőszak. Feltette a kérdést, hogy lehet az, hogy gumilövedékkel a fejükön találtak el embereket vagy turistákat vertek meg.

Hozzátette: biztosan voltak olyan megmozdulások, amelyek alapján az adott helyzetben a rendőrség fellépése, ahogy a szóvivőjük is fogalmazott, jogszerű és szükséges volt. Na de ha ez így van, akkor is megmagyarázhatatlan, hogy családok, idősek, fiatalok közé érkezik egy ilyen támadás – mondta a szóvivő.

Szijjártó 2006
 

Az az érzésük, hogy a hatalom tudatosan provokált, meg akart félemlíteni mindenkit, aki nyílt színen ki mert állni a hazugságai és a politikája ellen – nyilatkozta Szijjártó Péter.

Aki 2012-ben államtitkár lett, 2014-ben pedig a külgazdasági és külügyminiszteri poszton váltotta Navracsics Tibort. Azóta is ő vezeti a tárcát. Szijjártó külügyminiszteri kinevezése után nyilvánosságra került, hogy Dunakeszin 167 millió forint értékű luxusingatlant vásárolt. Ezt családi összefogással magyarázta. 2020 nyarán, a koronavírus-járvány második hulláma idején Szíjj László Fidesz-közeli vállalkozó, Magyarország 4. leggazdagabb emberének Lady MRD nevű luxusjachtján nyaralt az Adrián.