„Klubrádió
Vény nélkül

Ingyenes HIV- és hepatitis-szűrések a lakosság részére

26/11/2019 11:00

| Szerző: Lay Viktória/Klubrádió

Az Európai HIV- és hepatitis-szűrési hét keretében több száz szervezet biztosít a lakosság számára ingyenes hepatitis- és HIV-tesztet, valamint felvilágosító kampányt is indít a Háttér Társaság. A HIV már messze nem olyan veszélyes betegség, mint a 80-as években.

2019. november 25. Vény nélkül (2019. november 25., hétfő 14:00)
20:17
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória Szerkesztők: Lay Viktória
Elindult az Európai HIV- és hepatitis-szűrési hét, aminek keretében több mint 600 szervezet teremt lehetőséget ingyenes HIV-teszt elvégzésére, és hívja fel a figyelmet a tesztelés fontosságára.

Európában a másfél millió HIV-vel élő negyede nincs tisztában HIV-státuszával, csaknem 50 százalékukat pedig későn diagnosztizálják, így a kezeléshez való hozzáférésük is késik.

Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője elmondta, a kampányszűréseknek az a feladata, hogy felhívják a figyelmet a szűrés fontosságára, de fontos, hogy a szűrésen való részvétel lehetősége az év minden napján az emberek tudatában legyen. A kampány során információátadás is zajlik a szexuális egészséggel és a biztonságos szexuális magatartással kapcsolatban.

Dombos Tamás szerint a szűréseken való alacsony részvétel mögött húzódó okok kapcsán meg kell érteni, hogy rengeteg a tévhit a nemi betegségekkel kapcsolatban. A HIV és a hepatitis a közhiedelemmel ellentétben nem a meleg férfiak betegsége, bárki elkaphatja, ugyanúgy szexuális úton, mint ahogy intravénás droghasználat esetében is. A másik dolog, amiről a széles közönség nem tud, hogy ma már olyan gyógyszeres kezelések vannak, amivel a HIV teljesen karbantartható, tulajdonképpen egészségügyi probléma nélkül tudja az érintett leélni az életét, ma már nem kell belehalnia. A kezelt HIV-vel élők nem is fertőznek tovább, így az egész társadalom szempontjából nagy jelentősége van, hogy kiszűrjék őket és megkapják a megfelelő kezelést.

A stigma viszont még mindig nagyon erős, a kutatások alapján azt látják, hogy sokan nincsenek a kezelések hatékonyságával tisztában, félnek, hogy ha pozitívak, az életük onnantól kezdve elromlik, nem lehet párkapcsolatuk, és a környezetük is elutasítja őket. Dombos Tamás szerint sajnos ez részben megalapozott, hiszen Magyarországon komoly előítéletek vannak, néhány esetben még az egészségügyi ellátók sem hajlandók a HIV betegekkel szóba állni, sokan pedig sem a munkahelyen, sem a család és barátok előtt sem merik felvállalni.

A Háttér Társaság ügyvivője elmondta, a szűrésnek több módja van. A klasszikus, régi típusú szűrés esetén a vért a vénából vették, és az eredményre heteket kellett várni, ami pszichésen nagyon megterhelő. Ma már a gyorstesztek ujjbegyből veszik a vért, húsz perc után pedig kész is az eredmény. Fontos, hogy létezik egy ún. ablakperiódus, hiszen a tesztek a HIV vírusra adott válaszreakciókat mérik, így azonnal nem tudnak eredményt produkálni, ezért fontos, hogy ha valakinek nem biztonságos szexuális kapcsolata volt, akkor utána csak 3 héttel később menjen szűrésre. A vérvételt kiválthatja a nyálból nyert teszt, az ablakperiódus itt viszont nagyobb.

Pozitív eredmény esetén megkezdődik az ellátás, amiről Dombos Tamás azt mondja, Magyarországon jól szervezett. Jelenleg négy egészségügyi intézmény végzi a HIV-vel élők gondozását. Ebből a legtöbben a Szent László Kórházat veszik igénybe, de Debrecenben, Miskolcon és Pécsen is van HIV Központ. Ha a vírus jelen van a szervezetben, több vizsgálatot végeznek el, felmérik, hogy az immunrendszer milyen állapotban van, és azonnal felajánlják a gyógyszeres kezelést. Ha a terápia megfelelő, 2-3 hónapon belül megszűnik a vírus kimutathatósága a vérben, innentől kezdve pedig a páciens nem fertőz. Ezután persze rendszeres vérvizsgálaton ellenőrzik, hogy módosítani kell-e a terápián, szükség esetén pedig beállítják az új gyógyszerezést.

Dombos Tamás kiemelte, a kezelés ingyenes, mindössze a dobozdíjat kell fizetni, ami 300 forint. Ami esetleg megterhelő lehet, hogy a vérvételre 3 havonta kerül sor, az orvosok szerint viszont olyan jelentőségű a HIV a beteg életében, mint egy kezelt cukorbetegség.

Ha valaki kockázatos magatartást folytat, vagy sűrűn váltja a szexuális partnereit, akkor ajánlatos a 3 havonta végzett szűrés, egyéb esetben évente egyszer mindenképp érdemes elvégeztetni.

A Háttér Társaság több fronton is támogatja a HIV-vel élők életét. Létezik egy éjjel-nappal elérhető HIV-vonaluk, ahol felkészült önkéntesek segítenek az érdeklődőknek a felmerülő kérdésekkel kapcsolatban. Emellett óvszer-automatákat üzemeltetnek meleg szórakozóhelyeken, tájékoztató kiadványokat készítenek, illetve idén elindítottak egy HIV-vel élőket segítő csoportot, ahol két hetente találkoznak az érintettek, hogy megvitassák a betegségükkel kapcsolatos problémákat. Ha valaki viszont anonim módon szeretne információhoz jutni, a hamarosan induló online közösségi oldalon megteheti.

Vény nélkül
2019. november 26. hétfő 14:00
Szerkesztő-műsorvezető: Lay Viktória