„Klubrádió
Esti gyors

Ilyen lenne a covid-útlevél jogász szemmel

13/01/2021 20:07

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Ha bevezetnének egy oltási könyvecskét, akkor az nem adna előnyöket a tulajdonosának, hanem mentesítené őt különböző korlátozások alól. A kettő nem ugyanaz.

2021. január 13. Esti gyors - részlet 21.01.13. Asbóth Márton
00:00
00:00

A görög miniszterelnök vetette föl, hogy az Európai Unióban be kellene vezetni egy covid-útlevelet, amely nagyobb mozgási szabadságot biztosítana azoknak, akik beoltatták magukat. Az ötlet átgondolására Asbóth Mártont, a Társaság a Szabadságjogokért magánszféra projektjének vezetőjét kértük.

Alapvető kérdés, hogy milyen célt szolgálna ez az irat. Pusztán annak igazolására szolgálna, hogy az illető ekkor és ekkor megkapta az első, majd a második védőoltást, vagy extra jogosultságokat is adna? Az is kérdés, hogy milyen adatokat tartalmazna? Amennyiben csupán az oltás igazolásáról van szó, akkor ugye a dokumentumnak hordozhatónak, megfelelő formátumúnak kell lennie, fontos lenne, hogy a hatóságok mindenütt elfogadják, aminek feltétele, hogy mindenütt érthető legyen a tartalma. Egészen korszerű megoldások is elképzelhetők, Izraelben például egy mobiltelefonnal is leolvasható kód szolgál hasonló célra.

Akinek lesz ilyen irata az utazhat, mehet étterembe, sportrendezvényre, szabadon mozoghat, aki pedig nem fogadja el az oltást, az kuksolhat otthon. Így lehet elképzelni a helyzetet. Asbóth Márton szerint ezt úgy érdemes megközelíteni, hogy a covid-útlevél nem juttat előnyökhöz. Ellenben mentesít bizonyos korlátozások alól. Amikor a korlátozásokat Magyarországon is bevezették, felmerült a kérdés, hogy azok alkotmányosak-e. A TASZ azt az álláspontot képviselte, hogy szükséges és arányos korlátozásokról van szó. Viszont ha valaki beoltatja magát, akkor vele szemben már nem jogszerűek feltétlenül a korlátozások. Ez egy érv lehet a covid-útlevél mellett, ha mindenkinek lehetősége van egyformán, egy perc alatt felvenni az oltást. Amíg viszont nincs elegendő vakcina, akkor milyen alapon lehet különbséget tenni emberek között? Miért kell bezárkózniuk azoknak az egészséges fiataloknak például, akik az oltási sorrendben hátul vannak? Ez épp az útlevél ellen szóló érv.

Egyszerűnek tűnő megoldás lenne az oltás kötelezővé tétele. Ez egy járható út – mondja Asbóth Márton- csak számos jogi problémát vet föl. Olyanokat, amilyenek a mostani kötelező oltásokkal is vannak és régóta megoldatlanok. Látható, hogy több országban szerveznek tüntetéseket az oltás ellen. Lehet, hogy Magyarországon is lennének ilyenek, de ez nem aktuális probléma, mivel a covid elleni oltás kötelezővé tételéről itt egyelőre nincs szó.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Balogh Zoltán.

Esti gyors
2021.01.13. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor