„Klubrádió
Reggeli gyors

Horváth Aladár: Náci beszédek hangzottak el, a rendőrség nem tette a dolgát

26/07/2021 14:11

| Szerző: Klubrádió/szg

Vasárnap délután a Mi Hazánk és a Betyársereg cigányellenes erődemonstrációt tartott Jászapátiban. A Roma Parlament elnöke, Horváth Aladár szerint a rendőrség nem tette a dolgát. Nyíltan uszító, „náci, nyilas beszédet” lehetett hallani, amikor a koronavírussal azonos szintű „biológiai fegyverként” emlegette a cigányságot a szónok, egy másik megszólaló pedig állatokkal helyezte egy szintre a romákat.

2021. július 26. Reggeli gyors - részlet 21.07.26. Horváth Aladár
09:31
00:00

Vasárnap délután a Mi Hazánk és a Betyársereg cigányellenes erődemonstrációt tartott Jászapátiban, volt ellendemonstráció is, de a kettő nem találkozott. A bíróság nem tiltotta be a szélsőjobboldali szervezetek akcióját, viszont a Betyársereg nem vonulhatott. (A Jászapátiban tartott tüntetésekkel egy időben Budapesten, a Mi Hazánk Mozgalom József körúti irodája előtt is volt egy demonstráció, ezt Setét Jenő és az Idetartozunk Egyesület szervezte a gyűlöletpolitika ellen.)

A Magyarországi Roma Parlament Egyesület elnöke, Horváth Aladár nem ment el Jászapátiba, úgy véli, hogy nem nekik kell ellendemonstrálni, hanem a rendőrségnek kellene tennie a dolgát. Szerinte nem tette; úgy véli, több oldalról is be kellett volna avatkozniuk. Nyíltan uszító, „náci, nyilas beszédet” lehetett hallani, amikor a koronavírussal azonos szintű „biológiai fegyverként” emlegette a cigányságot a szónok (ez Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke, Ásotthalom polgármestere volt – a szerk.). Egy másik beszédben a „cigányok szaporodása” miatt állatokhoz hasonlították a cigányságot, szerinte ez is náci hangvétel, mivel dehumanizáló. Ezek miatt lépniük kell a jogvédő szervezeteknek is. Ezenkívül a résztvevők a Magyar Gárda egyenruhája nagyon hasonlító félkatonai szerelésben voltak, ami elvileg törvény által tiltott, emiatt elő lehetett volna állítani őket. 

A Mi Hazánk tüntetése Miskolcon
 
Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke beszédet mond a párt Rendet Borsod megyében! címmel tartott demonstrációján Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal épülete előtt 2020. február 16-án. Fotó: MTI/Vajda János
 
 

A mihazánkos Novák Előd a „cigánybűnözésről” azt mondta: szerinte nem minden cigány ember bűnöző, de vannak olyan bűnelkövetési módok, amelyek speciális jogalkotást kívánnak. Ezzel kapcsolatban Horváth Aladár megjegyezte: a Deák téri késelésnél gyakorlatilag ennek az ellenkezőjét mondták, hogy „minden erőszakos bűncselekmény cigánybűnözés”. Hangsúlyozta: nagyon egyértelműen ki kellene mondania a magyar államnak, hogy egyetlen népcsoportot, etnikumot se lehet azonosítani a bűnözéssel, ez alkotmányellenes, ennek büntetőjogi következményének kellene lennie. Tisztázni kellene a szólásszabadság határait ezen a területen, mert tudjuk, hogy ez hova vezet; amikor a párizsi békeszerződést aláírták, a magyar állam vállalta, hogy fasiszta, náci szervezetnek nem ad létjogosultságot – tette hozzá.

Ez átvezet a mai magyar politikai valóságba, amelyben a Mi Hazánkra azért van szükség, hogy a Fidesznél is legyen szélsőjobboldalibb párt, és olyan témákkal lehessen elterelni a figyelmet a valódi problémákról, amelyek a cigányellenes erőszak lehetőségét is magukban hordozzák.

Pócs János helyi fideszes képviselő szerint a roma lakosság 90 százaléka dolgos, de van 10 százalék, bűnöző, drogos, őket a Mi Hazánk „haza is viheti”. Ez se hangzik jól Horváth Aladár szerint, mint mondta, egy demokratának mindenféle származású bűnelkövetővel szemben fel kell lépnie, a képviselőnek pedig a drogozó nem cigány fiatalokért is felelősnek kell lennie.

Szerinte a Mi Hazánk ezt azért csinálja, amiért korábban a Jobbik is, amely például Törökszentmiklóson 15 százalékot ért el, a cigányellenességgel tud szavazatokat szerezni, így akar 5 százalék fölé kerülni.

A beszélgetést az egyes lejátszókra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Roma Sajtóközpont

Reggeli gyors
2021. július 26., hétfő 08:33
Műsorvezető: Szénási Sándor