„Klubrádió
Megbeszéljük...

Horn Gábor: Dobrev kelet helyett nyugatot választotta

3/02/2022 09:17

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Azzal, hogy EP-képviselő marad Dobrev Klára,kifejezheti azt is, hogy egy nyugati, demokratikus Magyarországot akar képvieselni – véli Horn Gábor, a Republikon Alapitvány kuratóriumi elnöke.

2022. február 02. Megbeszéljük / részlet, Horn Gábor (22.02.02.)
14:44
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció politikusa a Jelennek adott interjújában azt mondta, azért nem indult újra az Európai Parlamentben az alelnöki tisztségért, melyet két és fél éve töltött be, és most januárban járt le, mert az EP-alelnökség sok protokolláris feladattal is jár, ami elvonná az idejét és energiáját a magyarországi választási kampánytól, amire most jobban kell koncentrálnia. Arra a kérdésre, hogy áprilistól a magyar vagy az európai parlamentben tervezi folytatni a munkáját, így felelt Dobrev Klára: "A mandátumomat nem fogom átvenni, tehát európai parlamenti képviselő maradok, de hogy mi történik április 4-én, arról beszélgessünk április 4-én."

Horn Gábor, a Republikon Alapitvány kuratóriumi elnöke a Klubrádiónak azt mondta, nem lát azzal kapcsolatban problémát, ha Dobrev neve szerepel az ellenzéki közös listán, mégis EP-képviselő marad, noha több alkalommal is felvetették a pártok, hogy szívesen látnák különböző pozíciókban Dobrevet kormányukban, de nem tagadta le szándékát, és az ellenzéki választóknak épp az a fontos, hogy az általuk támogatott politikusok ne verjék át őket. Ez jelen esetben érthetően nem áll fenn. Ahogy Karácsony Gergely esetében sem, aki korábban többször is jelezte, hogy ő inkább főpolgármester maradna.

Konferencia az európai minimálbérről
 
Dobrev Klára Fotó: Mohai Balázs/MTI
 

Hozzátette, ha Dobrev bejelentésének van valamilyen szimbolikus jelentése, akkor az az, hogy az ellenzéki lista második helyére egy olyan embert szánnak, aki a despota kelet helyett a demokratikus nyugatot – és az annak részét képező Magyarországot – képviseli. Nagyobb jelentősségét látja annak, hogy a hat ellenzéki párt ott áll egységesen Márki-Zay Péter mögött. 

Horn úgy véli, nagyon fontos, mennyire hisznek a politikusok győzelmük lehetőségében. Szerinte Márki-Zay komolyan hisz abban, hogy legyőzheti Orbánt és nagyon akarja is ezt, Karácsony közel sem hitt ebben ennyire, "ami nagyon átjön" az ellenzék számára is.

Hozzátette, a közös listát már rég fel kellett volna állítani, de ez nem jelent különösebb gondot.

EP2014 - Kerekasztal-beszélgetés az európai parlamenti válas
 
Horn GáborFotó: Kovács Attila/MTI
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Horn Gáborral
2022.02.02., szerda 16:43
Riporter: Bolgár György