„Klubrádió
Reggeli gyors

Hol van a trágárság határa?

24/07/2020 11:43

| Szerző: Klubrádió

Bűncselekménynek tartotta a bíró, hogy egy kommentelő, az egyik közösségi oldalon férfi nemi szervnek titulálta a győri, önérzetes alpolgármestert.

2020. július 24. Reggeli gyors - részlet 20.07.24. Hüttl Tivadar
08:57
00:00

Az Alkotmánybíróság már egészen pontosan kimondta, hogy a közszereplőknek többet kell tűrniük, mint az átlagembereknek. Azonban a szombathelyi bíróságon úgy ítélték meg, hogy bűnöző az, aki a győri alpolgármestert, Radnóti Ákost egy közösségi oldalra kitett kommentjében f@sznak titulálta, ezért a vádlottat három évre próbára bocsátották. Nem tartozik az ügyhöz, de az alpolgármester már a Borkai-botrány idején is betöltötte ezt a hivatalt, és azóta is ott van.

Hüttl Tivadar, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvédje úgy véli, tévedett a bíróság. A becsületvédelemnek eleve nem a büntető, hanem a polgári jogban van a helye. Továbbá világosan különbséget lehet, kell tenni a vélemény és a tényállítás között. A trágár kifejezéseket a közszereplőknek tűrniük kell.

Radnóti Ákos lépése, hogy feljelentést tett és az ügy bíróság elé került, kontraproduktív, tehát az ellenkező hatást éri el, mint amit ő szeretett volna. A közösségi oldalon százak, legfeljebb ezrek vették volna észre a bejegyzést, így viszont a médiavisszhang miatt tíz- sőt százezrek ismerik meg a nevét és azt, hogy mások hogyan vélekednek róla. A hatalmi arrogancia elnyomta a józan gondolkodást.

Ami az ítéletet illeti, az ember nem tudja, hogy sírjon, vagy nevessen - mondja az ügyvéd. Hüttl Tivadar helyben fellebbezett, az ügyet, ha kell, az Alkotmánybíróságig is elviszik. A három év próbára bocsátás tulajdonképpen nem büntetés, visszatartó ereje van, de nem jó értelemben. Az öncenzúrát hozza elő, vagyis azt, hogy az emberek ne beszéljenek őszintén, nyíltan. Az öncenzúra kikényszerítése az elnyomó hatalmak klasszikus eszköze.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2020.07.24. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert